Noreen: “Met koud water douchen is een kwestie van gewenning.”
Hoeveel betaal jij voor energie? In deze rubriek vertellen Leusdenaren over hun energierekening. Met deze keer Noreen die woont met haar man in de wijk ‘Het Ruige Veld’. Zij wonen in een rijtjeswoning en betalen 116 euro per maand voor hun energierekening. Lees hun verhaal.
Hoe woon je?
“Dit huis kochten we in 2014. Het is een tussenwoning en heeft een woonoppervlakte van 115m2 met twee dakkapellen. Sinds de koop veranderden wij er niets aan, behalve dat we zonnepanelen op het dak legden. Ons huis blijkt hiervoor een gunstige ligging te hebben. In totaal hebben we nu 8 zonnepanelen op het dak, waarvan deels op een dakkapel.”
Hoeveel betaal je voor energie?
“Wij betalen nu 116 euro per maand op basis van een variabel contract. Onze woning is nog ingericht op gasgebruik. Wij gebruiken 400 kuub gas per jaar en dat is weinig voor een tweepersoonshuishouden. Maar we leven duurzaam. De thermostaat staat lager of zelfs uit. Het eerste jaar stookten we ons huis warm tot 21 graden en dat is nu maximaal 18, uitzonderlijk 19 graden. Douchen doen we om de dag of elders en we streven ernaar dit met koud water te doen. Wij vinden dat het een kwestie van gewenning is, gezonder en bovendien niet nodig.”
Blij mee?
“Natuurlijk! Wij proberen ons leven duurzaam in te richten en als de zon schijnt energie te gebruiken. Je hoeft hier zelfs niet thuis voor te zijn. Met een app kan je tegenwoordig op afstand apparaten via wifi bedienen, zoals de wasmachine of vaatwasser. En zolang de salderingsregeling (het gebruik van stroom wordt verrekend met de stroom die je opwekt) er is, hebben wij profijt van de opgewekte stroom van onze zonnepanelen.”
Heb je plannen om je energierekening verder te verlagen?
“Niet perse verlagen, maar wel verder verduurzamen. We streven naar een toekomst zonder gas. Dat is de toekomst. Wij geloven erin dat we dat met elkaar moeten doen; niet iedereen heeft de financiële en/of andere middelen om dat zelf te doen. Zo hebben we met onze buren al eens gesproken over een gezamenlijke aanbouw waarin ieder huishouden zelf de installaties, zoals een warmtepomp en/of thuisbatterij kwijt kan. We kijken daarbij ook naar onze gemeente: kunnen en willen zij hierin ondersteunen? Welke subsidies komen er hopelijk nog om de gemiddelde kostprijs voor een huishouden om gasloos te worden (nu ruwweg €30.000,-) te naar beneden te brengen?”
Vind je het belangrijk om klimaatbewust te zijn?
“Vanzelfsprekend. Klimaatbewustzijn is belangrijk voor de natuur, onze leefomgeving en die van onze kinderen. Nu zijn we vooral van de aardbol aan het nemen en dat moet anders. Tijdens de pandemie vonden we het prachtig dat de lucht zo schoon was en kijk nu eens. We zijn gewoon weer gaan doen wat we daarvoor deden. Ons land behoort tot het rijkste deel van de wereld. Het deel dat de mogelijkheid heeft om iets te doen aan het klimaat. Waarom doen we dit niet nu al en pas in 2050?”