"Om energie te besparen experimenteren we met de verdeling van het fruit in de koelcellen"

12 October 2022

Deze keer in de serie Energie-inzichten van Leusdense ondernemers: Raymond Roest van Roest b.v. aan de Laapeerseweg. Het bedrijf koelt, verpakt en verhandelt appels en peren. In de oogsttijd wordt het fruit van de boom binnen 24 uur naar 0 graden gebracht. Dat kost veel energie. 

Energieslurpers, heb jij ze in je bedrijf?
De koelinstallaties voor het fruit zijn de grootste energieverbruikers in ons bedrijf. Helaas kunnen wij niet zonder om het fruit dat we verhandelen koel op te slaan. De piek ligt in september; de oogsttijd van veel appels en peren. Dan wordt fruit van de boom binnen 24 uur naar 0 graden gebracht. Dat kost veel energie.

Energietransitie: afwachten of in actie komen?
Juist nu moeten we in actie komen en wel met z’n allen! Voor het milieu en onze kinderen. Begin bij jezelf is daarin mijn motto. En kijk niet alleen naar wat anderen doen.  

Welke energiemaatregelen heb je inmiddels genomen?
We isoleerden de koelinstallaties flink en met materialen dat hogere isolatiewaarden heeft dan het minimale advies aangeeft. Ook de vloeren namen we daarin mee. Zelfs door de ventilatie in de installatie beter te verdelen, besparen we al energie. Buiten de piektijd (na de oogst) experimenteren we met een betere verdeling in het gebruik van de koelcellen. Is een koeling een tijd niet nodig, dan zetten we hem gewoon uit. En we legden in 2020 een flink aantal zonnepanelen op ons dak.

Wat leveren de energiemaatregelen op?
Dat we besparenmerken we meteen in onze portemonnee. Daar zijn wij blij mee. En ook al kunnen wij niet helemaal energieneutraal werken, toch maken we nu hele mooie stappen. En leveren de zonnepanelen ook nu al een flinke bijdrage in onze bedrijfsvoering.

Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?
Het is slim om een screening van je bedrijf te maken,  bijvoorbeeld samen met een deskundige. Dat hoeft overigens niet veel te kosten; ook een gemeente helpt vaak daarbij. En houd de technologische ontwikkelingen in de gaten. Zo ga ik waarschijnlijk over op ledverlichting, want deze blijkt tegenwoordig veel krachtiger en goedkoper dan jaren geleden.

Tot slot, waar krijg jij energie van?
Sporten en mijn kinderen geven mij altijd energie. En – kan ik dit wel zeggen hier? - met elkaar een biertje drinken in de kroeg!