Denk mee over de strategie van regionale bedrijventerreinen

28 March 2023
Bovenaanzicht Ambachtsweg

Denk mee over de ontwikkeling van bedrijventerreinen in de regio Amersfoort tot 2040

Aanleiding

Er ligt een flinke woningbouwopgave in de regio. Tot 2040 komen er 40.000 woningen bij. Daarbij is het onze ambitie om de werkgelegenheid in lijn hiermee te laten groeien. Dit zet extra druk op de (beschikbare) ruimte voor bedrijvigheid, het groene karakter van de regio en de ruimte die natuur en energietransitie nodig hebben. Enerzijds, omdat woningbouw soms op bedrijventerreinen is voorzien (transformatie). Anderzijds, omdat extra inwoners en werkgelegenheid meer economische activiteit en ruimte vragen. Dit komt nog bovenop de forse regionale groei van bedrijven (+18%) en banen (+8%) in de afgelopen 4 jaar.

Hoe geven we vorm aan de gewenste invulling?

Duidelijk is dat de vraag naar bedrijfs- en kantoorruimte en het aanbod niet met elkaar in evenwicht zijn. De functionele ruimte op bedrijventerreinen wordt steeds schaarser en kantoorruimte is er te veel. Helder is ook dat de behoefte aan nieuwe bedrijfslocaties niet volledig kan worden ingevuld door de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen. Veel ruimtevragers concurreren immers met elkaar om dezelfde meters. We zullen ook beter gebruik moeten maken van onze bestaande bedrijventerreinen.

Zorgvuldig gebruik van bestaande terreinen

Met de Regio Amersfoort en de Provincie Utrecht maakt de gemeente Leusden afspraken over het intensiever gebruiken van bestaande bedrijventerreinen. We streven ernaar meer bedrijven en/of werknemers te huisvesten op onze bedrijventerreinen. De komende periode gaan we daarover in ieder geval in gesprek met de ondernemers op de Ambachtsweg / Paardenmaat. We verkennen dit vraagstuk met hen en zoeken samen naar (koppel)kansen.

Nieuwe locaties: een strategie voor de Regio Amersfoort

Samen met de Regio Amersfoort stellen we een regionale strategie op voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen. Het Ontwikkelbeeld regio Amersfoort 2030-2040 is hiervoor een belangrijke bouwsteen. Hierin wordt antwoord gegeven op de vraag hoe de regio de groei van wonen en werken op gaat vangen en tegelijkertijd de kwaliteit zal behouden en versterken.

Planning

Bureau Stec stelt de regionale bedrijventerreinenstrategie op in opdracht van de regio Amersfoort. Daarin legt zij concreet vast in welke behoefte er moet worden voorzien, welke locaties het meest geschikt zijn en in welke volgorde ontwikkeling het beste plaats kan vinden. Na de zomer van 2023 wordt de regionale bedrijventerreinenstrategie vastgesteld door de regio gemeenten. Het is daarmee de input voor het 3e Regionaal Programma Wonen en Werken dat tussen provincie en regio gesloten wordt.

Meedenken? Graag!

De uitdaging is groot. Natuurlijk voorziet de gemeente Leusden  graag in vestigingsmogelijkheden voor grote en kleinere bedrijven. Wat wij voor ogen hebben is een stabiele economie. En daarvoor is een variëteit aan vestigingsmilieus – en locaties nodig. Wilt u meedenken over de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen in Leusden en in uw regio en/of de verkenning “intensivering ruimtegebruik Ambachtsweg / Paardenmaat”? Wij gaan graag met u in gesprek! Stuur een mailtje naar Caroline Peeters.