Verbetering fietsklimaat Hamersveldseweg-Zuid
9 projecten waarvan de verkeerveiligheid verbeteren hoge prioriteit heeft
De gemeenteraad heeft in 2021 een mobiliteitsplan vastgesteld. Hierin staan doelen op het gebied van verkeersveiligheid, bereikbaarheid en duurzaam vervoer en verkeer.
Deze doelen zijn uitgewerkt in 32 duidelijke verkeersprojecten die zijn beschreven in de Uitvoeringsagenda. 9 projecten hebben hoge prioriteit, waaronder de Hamersveldseweg. Op deze 9 plekken moet de verkeersveiligheid snel verbeteren. Met name voor fietsers en voetgangers. Dat doen we door verschillende (delen van) wegen en routes opnieuw in te richten. De gemeente betrekt de directe omgeving zoveel mogelijk bij deze herinrichtingsplannen.
Welke stappen zijn al gezet?
Na het vaststellen van de uitvoeringsagenda, heeft de gemeenteraad extra geld vrijgemaakt om de participatie van de geprioriteerde projecten goed in te richten. In de uitvoeringsagenda wordt voorgesteld om een afsluiting van de Hamersveldseweg voor doorgaand autoverkeer verder uit te werken.
Omdat zo’n afsluiting veel gevolgen heeft, is er eind 2023 een participatieplan opgesteld en wordt er gewerkt aan een variantenstudie. Daarin worden meerdere opties onderzocht en vergeleken. In 2024 konden inwoners tijdens verschillende bijeenkomsten reageren op de plannen.
Wat is er gedaan met die reacties?
De verkeerseffecten van de verschillende opties zijn in beeld gebracht en alle opgehaalde reacties zijn verwerkt in een participatiememo die met de gemeenteraad wordt gedeeld. De raad bepaalt dan over het toekennen van uitvoeringskrediet.
Wat is het advies?
Uit de verkeersanalyses blijkt dat er veel (doorgaand) autoverkeer over de Hamersveldseweg rijdt en veel fietsers. Dat gaat op zo’n smal wegprofiel niet goed samen. Helaas kan de weg niet worden verbreed of een vrijliggend fietspad worden aangelegd. En er kan ook niet voortdurend op het hele traject worden gehandhaafd op snelheid of iedere ochtend op de spitsgeslotenverklaring tussen 07:00 en 09:00 uur die dan geldt richting Leusden. Een herinrichting van de weg naar bijvoorbeeld een fietsstraat, zorgt er op zichzelf niet voor dat er minder auto’s zullen rijden. De enige mogelijkheid is de weg af te sluiten voor doorgaand autoverkeer, om daarmee de kans op ongevallen tussen auto’s en fietsers te verkleinen.
- Autoverkeer kan worden afgewikkeld via het hoofdwegennet, dat is opgenomen in het mobiliteitsplan. Het staat weergegeven op de kaart hoofwegennet.
- De fiets is in het mobiliteitsplan ook opgenomen. Het staat weergegeven op de kaart hoofdfietsroutes.
De Hamersveldseweg en in het verlengde daarvan de Zwarteweg, wordt gezien als een hoofdfietsroute noord-zuid door Leusden. Dat is het nu nog niet. Dit is het wel na het uitvoeren van de projecten in de uitvoeringsagenda van het mobiliteitsplan.
Het advies is de Hamersveldseweg af te sluiten bij de aansluiting met de Grasdrogerijweg, die locatie is logischer dan een afsluiting bij het kruispunt met de Zuiderinslag. De afsluiting zou met behulp van camera’s kunnen worden ingevoerd en de vorm kunnen krijgen van een pilot voor de duur van een jaar, waarbij de effecten op andere wegen als de Langesteeg en de Zuiderinslag goed worden gemonitord en er indien nodig maatregelen genomen kunnen worden.
Planning
Op 17 oktober 2024 is de voortgang van de uitvoeringsagenda van het mobiliteitsplan aan de raad gepresenteerd. Ook is een aantal nieuwe projecten toegelicht die een plek moeten krijgen op de uitvoeringsagenda. Omdat verschillende projecten op en rond de Hamersveldseweg met elkaar verband houden, wordt nu gewerkt aan een integraal plan voor deze projecten. De planning is nu om midden 2025 dit plan in procedure te brengen, met een stappenplan/planning en een verzoek om uitvoeringskrediet voor de volgende projecten:
- Verbetering fietsklimaat Hamersveldseweg-Zuid.
- Herinrichting kruispunt Hamersveldseweg-Burgemeester van der Postlaan.
- Herinrichting Hamersveldseweg ter hoogte van de Hamershof.
- Kwaliteitsimpuls Langesteeg.
- En als nieuw project: de herinrichting van het kruispunt Hamersveldseweg-Noorderinslag. Hiervoor zal voorbereidingskrediet worden aangevraagd.
Voor veel van deze projecten zijn al schetsontwerpen gemaakt, zodat snel stappen kunnen worden gezet. Het uitgangspunt is de Hamersveldseweg tussen de Grasdrogerijweg en de Noorderinslag in te richten als fietsstraat en het kruispunt met de Burgemeester van der Postlaan anders in te richten om oversteken voor fietsers en voetgangers te verbeteren. Participatie en communicatie vormen een belangrijk onderdeel van het integrale plan.
Informatie
Bekijk regelmatig deze pagina voor de meest actuele informatie. Vragen over het project Hamersveldseweg? Stuur een e-mail naar gemeente@leusden.nl en vermeld als onderwerp 'Hamersveldseweg'. Heeft u een vraag over de uitvoeringsagenda of het mobiliteitsplan? Vermeld dan als onderwerp 'Uitvoeringsagenda/mobiliteitsplan'. Telefonisch contact op nemen kan ook' via 14 033.