Leusden toegankelijk

Het moet niets uitmaken waar je vandaan komt of waar je in gelooft. Of je veel geld hebt of weinig. Homo- of heteroseksueel bent of een lichamelijke of psychische beperking hebt. Leusden toegankelijk wil zeggen dat iedereen kan meedoen.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid kan altijd beter. Ook in Leusden. Dat geldt vooral voor mensen met een handicap, mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en mensen die bij de LHBTI-groep horen. LHBTI staat voor lesbisch, homo, biseksueel, transgender en intersekse. Laten we voor iedereen even open staan en zorgen dat iedereen mee kan doen in onze gemeente. Dat is een oproep aan ons allemaal: gemeente, bedrijven, horeca, verenigingen en inwoners. Samen met inwoners hebben we acties bedacht. Deze acties staan in de lokale inclusieagenda Leusden.

Ervaringen inwoners

Is Leusden toegankelijk of zijn er problemen waar we een oplossing voor moeten bedenken? Deze vraag stelden we in april en mei 2021 aan inwoners met een beperking. Tientallen inwoners vulden de vragenlijst in. Veel reacties gingen over hobbels of overhangend onkruid op de fiets- en voetpaden. Ook is voor velen de afstand tot bushaltes te groot. En sporten blijkt voor de meeste invullers haast onmogelijk.  Positief is de meerderheid over het centrum, winkels, horeca en andere publieke gebouwen. Meedoen aan vergaderingen en communicatie vanuit de gemeente scoren ook relatief hoog. De resultaten nemen we mee in de acties van de inclusieagenda.

Acties toegankelijk Leusden

De komende 2 jaar besteden we extra aandacht aan:

  1. Openbare ruimte: bijvoorbeeld meldingen sneller oplossen van een rateltikker (geluidshulp van een verkeerslicht) die het niet meer doet of een stoep die te hoog is.
  2. Vervoer: bijvoorbeeld goede bereikbaarheid van de bushalte en speciaal vervoer.
  3. Vrije tijd: bijvoorbeeld bij een theatervoorstelling met een schrijftolk, gebarentolk, audiodescriptie of blindentolk
  4. Informatie: bijvoorbeeld praten en schrijven in begrijpelijke taal in brieven of op websites.

Alle acties staan in de lokale inclusieagenda. Wilt u daar meer over weten? Of wilt u uw verhaal kwijt? Mail dan gerust naar gemeente@leusden.nl. We horen graag van u wat er gedaan moet worden om Leusden nog toegankelijker te maken.

Een melding doen over onze buitenruimte

Komt u iets tegen dat beter kan in onze buitenruimte? Bijvoorbeeld een weg die niet goed toegankelijk is met de rolstoel? U kunt dit direct melden bij de gemeente. Is het voor u niet mogelijk om op deze manier uw melding te doen? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 033 voor het maken van een afspraak. Wij helpen u graag verder.

Meldpunt voor discriminatie LHBTI+

Heb jij wel eens een nare opmerking of vervelende ervaring gehad omdat je bijvoorbeeld lesbisch bent of transgender? Maak dan een melding via www.weblijvenonszelf.nl. Met dit meldpunt vergroten we de zichtbaarheid van discriminatie. Laat je stem horen!

Wil je graag ondersteuning? Medewerkers van het COC, Artikel 1 of Roze in Blauw staan voor je klaar. Bijvoorbeeld door je in contact te brengen met andere LHBTI-ers die met discriminatie te maken hebben gehad.

Meldpunt discriminatie algemeen

Bij Art.1 Midden Nederland kunt u alle vormen van discriminatie melden.