Duurzaam Doen Leusden

Duurzaam Doen Leusden is een initiatief van de gemeente om samen met inwoners en ondernemers te werken aan een groen, schoon en energieneutraal Leusden.

Duurzame keuzes

Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, leven en consumeren. In Nederland en ook in Leusden. Daarom scheiden we ons afval, plaatsen zonnepanelen op onze daken en vangen ons regenwater op. Maar we zijn er nog lang niet. Voor een energieneutraal Leusden in 2040 moeten we alle zeilen bijzetten. Daarom is Duurzaam Doen Leusden gestart. Met acties en activiteiten stimuleert en inspireert Duurzaam Doen Leusden inwoners om ook duurzaam te doen. Duurzaam Doen Leusden laat zien dat het helemaal niet moeilijk is. En laat zien hoe groot de impact is als we duurzame keuzes maken. Voor de natuur, het milieu en voor Leusdenaren zelf!

Duurzaamheidsagenda

Duurzaam Doen Leusden werkt met een duurzaamheidsagenda. Hierin staan alle duurzame initiatieven en acties van inwoners, ondernemers en de gemeente. De agenda is door de gemeenteraad bekrachtigd.

Aanvragen Duurzaamheidsagenda 2019 - 2022

 

In de duurzaamheidsagenda staan 3 pijlers centraal met de volgende ambities:

  1. Energie en duurzaam bouwen: Leusden energieneutraal in 2040. Dat is de ambitie. Gemeente en lokale partners werken samen om inwoners en bedrijven te ondersteunen bij het duurzaam maken van hun woning of bedrijf. Alle activiteiten zijn samengebracht onder de noemer Leusden Energie.
  2. Lokale en circulaire economie: de belangrijkste ambitie is de vermindering van restafval in 2030 tot maximaal 25 kg per inwoner. Inwoners en bedrijven gaan bewuster om met grondstoffen en voedsel. De gemeente geeft hierin het goede voorbeeld door producten en diensten zoveel mogelijk lokaal, duurzaam en sociaal producten in te kopen.
  3. Biodiversiteit en duurzame leefstijl: de ecologische voetprint van inwoners en bedrijven is verkleind, het bewustzijn van een groene en duurzame leefstijl is versterkt en de biodiversiteit is toegenomen. Ook wordt er meer gebruikgemaakt van duurzaam vervoer zoals de fiets en deelauto’s.

Scholengebouw KC Berkelwijk is duurzaam gebouwd

Circulair bouwen oftewel hergebruiken van bouwmaterialen is duurzaam. KC Berkelwijk is de eerste energieneutrale en gasloze school in Leusden. Het scholengebouw is circulair gebouwd. Materialen van de oude gymzaal zijn opnieuw gebruikt. 

Samenwerking

Duurzaam Doen Leusden werkt samen met onderstaande organisaties. Wilt u meedoen of heeft u zelf een idee? Neem dan contact op met De Groene Belevenis.

Contact met de gemeente


Door de aanvullende maatregelen rondom het coronavirus zijn de openingstijden aangepast. Burgerzaken werkt alleen op afspraak op werkdagen tussen 9.00-16.30 uur. Heeft u hulp nodig? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 033. In deze coronaperiode kunt u gewoon een afspraak maken.
Wel vragen wij u om bij uw bezoek aan het Huis van Leusden rekening te houden met de volgende maatregelen. Zo kunnen we verspreiding van het coronavirus voorkomen.

  • Heeft u klachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts? Blijf dan thuis. Wij maken graag een nieuwe afspraak met u.
  • Kom alleen, of met maximaal 1 begeleider, naar uw afspraak.
  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
  • Houd 1,5 meter afstand van andere personen.
  • Betaal zoveel mogelijk contactloos.
  • Kom niet te vroeg naar uw afspraak. 
  • Bent u klaar? Verlaat dan het Huis van Leusden om ruimte te maken voor andere bezoekers.
Afspraak maken
14 033
vanuit het buitenland (+31) (0)33 496 16 11
't Erf 1, 3831 NA Leusden
Vandaag: gesloten
Morgen: geopend van 08:00 uur tot 12:30
Logo certificaat toegankelijkheidsonderzoek Gemeente Leusden