Duurzaam Doen Leusden

Duurzaam Doen Leusden is een initiatief van de gemeente om samen met inwoners en ondernemers te werken aan een groen, schoon en energieneutraal Leusden.

Duurzame keuzes

Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, leven en consumeren. In Nederland en ook in Leusden. Daarom scheiden we ons afval, plaatsen zonnepanelen op onze daken en vangen ons regenwater op. Maar we zijn er nog lang niet. Voor een energieneutraal Leusden in 2040 moeten we alle zeilen bijzetten. Daarom is Duurzaam Doen Leusden gestart. Met acties en activiteiten stimuleert en inspireert Duurzaam Doen Leusden inwoners om ook duurzaam te doen. Duurzaam Doen Leusden laat zien dat het helemaal niet moeilijk is. En laat zien hoe groot de impact is als we duurzame keuzes maken. Voor de natuur, het milieu en voor Leusdenaren zelf! 

Bekijk eerdere acties: www.lekkerlokaalleusden.nl en de ontwerpwedstrijd van gebruikte kleding.

Duurzaamheidsagenda

Duurzaam Doen Leusden werkt met een duurzaamheidsagenda. Hierin staan alle duurzame initiatieven en acties van inwoners, ondernemers en de gemeente. De agenda is door de gemeenteraad bekrachtigd. De Duurzaamheidsagenda heeft 3 pijlers:

  1. Energie en duurzaam bouwen: gemeente en lokale partners werken samen om inwoners en bedrijven te ondersteunen bij het duurzaam maken van hun woning of bedrijf. Alle activiteiten zijn samengebracht onder de noemer Leusden Energieneutraal in 2040.
  2. Lokale en circulaire economie: de belangrijkste ambitie is de vermindering van restafval in 2030 tot maximaal 25 kg per inwoner. Inwoners en bedrijven gaan bewuster om met grondstoffen en voedsel. De gemeente geeft hierin het goede voorbeeld door producten en diensten zoveel mogelijk lokaal, duurzaam en sociaal producten in te kopen.
  3. Biodiversiteit en duurzame leefstijl: de ecologische voetprint van inwoners en bedrijven is verkleind, het bewustzijn van een groene en duurzame leefstijl is versterkt en de biodiversiteit is toegenomen. Ook wordt er meer gebruikgemaakt van duurzaam vervoer zoals de fiets en deelauto’s.
Aanvragen Duurzaamheidsagenda 2019 - 2022

Samenwerking

Duurzaam Doen Leusden is eens samenwerking tussen onderstaande organisaties. Wilt u meedoen of heeft u zelf een idee? Neem dan contact op met De Groene Belevenis.