Leusden aardgasvrij

Binnen nu en 30 jaar moeten we onze huizen, kantoren en gebouwen anders gaan verwarmen. We gebruiken in de toekomst geen aardgas meer. In Leusden gaan we per wijk bekijken hoe we dat het beste kunnen aanpakken.

Hoe gaan we onze huizen verwarmen zonder aardgas?

Zoals het er nu naar uitziet, verwarmen we in onze gemeente in 2050 onze huizen en kantoren met lagetemperatuurverwarming. Natuurlijk blijven we de ontwikkelingen voor andere mogelijke toekomstige verwarmingstechnieken volgen. Maar op dit moment denken we dat iedereen via een warmtepomp gebruik gaat maken van de warmte uit de ondiepe bodem, de buitenlucht of het oppervlaktewater. De aanvoertemperatuur voor de verwarming in huis, is daarmee lager dan 55 graden Celsius. Om het binnen straks lekker warm te krijgen, is het daarom belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd.

De eerste stap is goed isoleren

Woon je in een wijk die na 1992 is gebouwd? Dan is het mogelijk om – met een paar maatregelen – de cv-ketel in je woning te vervangen door een elektrische warmtepomp. In oudere wijken is dat minder eenvoudig. Huizen gebouwd tussen 1975 en 1992 hebben vaak al isolatie. Maar er is nog meer isolatie nodig voor lagetemperatuurverwarming. Een hybride warmtepomp is voor deze woningen ook interessant. Dat is een kleine warmtepomp met gasketel, die met name in de winter bijspringt met gasgestookte warmte. Zo kun je – als je woning daarvoor geschikt is - direct 50% aardgas besparen. Huizen gebouwd vóór 1975 zijn bij de bouw slecht tot niet geïsoleerd. De eerste stap in die huizen is daarom: goed isoleren.

Wijkwarmteplan en voor een grote groep inkopen

Samen met bewoners en bedrijven maken we in de komende jaren per wijk een plan voor een toekomst zonder gebruik van aardgas. Zo begeleiden we je stap voor stap bij het maken van duurzame keuzes. Onderdeel van het wijkwarmteplan is om samen met jouw wijkgenoten tegen aantrekkelijkere prijzen inkopen te doen voor isoleren, (hybride) warmtepompen of complete woningverduurzamingspakketten. Er wordt ook nagedacht over financieringsmogelijkheden die het voor iedereen mogelijk moeten maken om mee te doen.

Heb je nu verbouwingsplannen?

Dan is het handig om te weten welk isolatieniveau je nodig hebt voor lagetemperatuurverwarming. Zo voorkom je dat je huis in de toekomst te weinig warmte binnenhoudt óf dat je later nog extra isolatie moet aanbrengen. Neem voor de benodigde isolatiewaarden en advies contact op met de energiegidsen van het Energieloket IkWilWatt.

Wanneer start het maken van een wijkwarmteplan in mijn buurt?

Contact met de gemeente


Door de aanvullende maatregelen rondom het coronavirus zijn de openingstijden aangepast. Burgerzaken werkt alleen op afspraak op werkdagen tussen 9.00-16.30 uur. Heeft u hulp nodig? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 033. In deze coronaperiode kunt u gewoon een afspraak maken.
Wel vragen wij u om bij uw bezoek aan het Huis van Leusden rekening te houden met de volgende maatregelen. Zo kunnen we verspreiding van het coronavirus voorkomen.

  • Heeft u klachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts? Blijf dan thuis. Wij maken graag een nieuwe afspraak met u.
  • Kom alleen, of met maximaal 1 begeleider, naar uw afspraak.
  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
  • Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen bij uw bezoek.
  • Houd 1,5 meter afstand van andere personen.
  • Betaal zoveel mogelijk contactloos.
  • Kom niet te vroeg naar uw afspraak. 
  • Bent u klaar? Verlaat dan het Huis van Leusden om ruimte te maken voor andere bezoekers.
Afspraak maken
14 033
vanuit het buitenland (+31) (0)33 496 16 11
't Erf 1, 3831 NA Leusden
Vandaag: gesloten
Morgen: geopend van 08:00 uur tot 12:30
Logo certificaat toegankelijkheidsonderzoek Gemeente Leusden