Hoe gaan we onze huizen verwarmen zonder aardgas?
Zoals het er nu naar uitziet, verwarmen we in onze gemeente in 2050 onze huizen en kantoren met lagetemperatuurverwarming. Natuurlijk blijven we de ontwikkelingen voor andere mogelijke toekomstige verwarmingstechnieken volgen. Maar op dit moment denken we dat iedereen via een warmtepomp gebruik gaat maken van de warmte uit de ondiepe bodem, de buitenlucht of het oppervlaktewater. De aanvoertemperatuur voor de verwarming in huis, is daarmee lager dan 55 graden Celsius. Om het binnen straks lekker warm te krijgen, is het daarom belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd.
De juiste voorbereidingen
Voor jonge woningen is het redelijk eenvoudig om aardgasvrij te worden. Maar voor de meeste woningen is het wel een behoorlijke klus. De eerste stap is dan goed isoleren.
De overheid heeft met gemeenten afgesproken dat we tot 2050 de tijd hebben. En die tijd nemen we ook. In de periode tot 2035 zijn we vooral bezig met de juiste voorbereidingen, om in de jaren daarna op een verstandige manier van het gas af te kunnen.
Wat is een wijkwarmteplan?
Samen met de wijk zoeken we uit welke maatregelen voor je huis het beste zijn. Zo begeleiden we je stap voor stap bij het maken van duurzame keuzes. Onderdeel van het wijkwarmteplan is om samen met jouw wijkgenoten tegen aantrekkelijkere prijzen inkopen te doen voor isoleren, (hybride) warmtepompen of complete woningverduurzamingspakketten. Er wordt ook nagedacht over financieringsmogelijkheden die het voor iedereen mogelijk moeten maken om mee te doen.
Heb je nu verbouwplannen?
Dan is het handig om te weten welk isolatieniveau je nodig hebt voor lagetemperatuurverwarming. Zo voorkom je dat je huis in de toekomst te weinig warmte binnenhoudt óf dat je later nog extra isolatie moet aanbrengen. Neem voor de benodigde isolatiewaarden en advies contact op met de energiegidsen van het Energieloket IkWilWatt.