Leusden aardgasvrij in 2050

Binnen nu en 30 jaar moeten we onze huizen, kantoren en gebouwen anders gaan verwarmen. We gebruiken in de toekomst geen aardgas meer. In Leusden gaan we per wijk bekijken hoe we dat het beste kunnen aanpakken.

Hoe gaan we onze huizen verwarmen zonder aardgas?

Zoals het er nu naar uitziet, verwarmen we in onze gemeente in 2050 onze huizen en kantoren met lagetemperatuurverwarming. Natuurlijk blijven we de ontwikkelingen voor andere mogelijke toekomstige verwarmingstechnieken volgen. Maar op dit moment denken we dat iedereen via een warmtepomp gebruik gaat maken van de warmte uit de ondiepe bodem, de buitenlucht of het oppervlaktewater. De aanvoertemperatuur voor de verwarming in huis, is daarmee lager dan 55 graden Celsius. Om het binnen straks lekker warm te krijgen, is het daarom belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd.

De juiste voorbereidingen

Voor jonge woningen is het redelijk eenvoudig om aardgasvrij te worden. Maar voor de meeste woningen is het wel een behoorlijke klus. De eerste stap is dan goed isoleren. De overheid heeft met gemeenten afgesproken dat we tot 2050 de tijd hebben. En die tijd nemen we ook. In de periode tot 2035 zijn we vooral bezig met de juiste voorbereidingen, om in de jaren daarna op een verstandige manier van het gas af te kunnen.

Wat is een wijkwarmteplan?

Samen met de wijk zoeken we uit welke maatregelen voor je huis het beste zijn. Zo begeleiden we u stap voor stap bij het maken van duurzame keuzes. Onderdeel van het wijkwarmteplan is om samen met uw wijkgenoten tegen aantrekkelijkere prijzen inkopen te doen voor isoleren, (hybride) warmtepompen of complete woningverduurzamingspakketten. Ook denken we na over financieringsmogelijkheden zodat iedereen mee kan doen.

Hebt u nu verbouwplannen?

Dan is het handig om te weten welk isolatieniveau uw huis nodig heeft voor lagetemperatuurverwarming. Zo voorkomt u dat uw huis in de toekomst te weinig warmte binnenhoudt óf dat u later nog extra isolatie moet aanbrengen. Neem voor de benodigde isolatiewaarden en advies contact op met de energiegidsen van het Energieloket IkWilWatt.

Wanneer maken we een wijkwarmteplan in uw buurt?

Contact met de gemeente


Door de aanvullende maatregelen rondom het coronavirus zijn de openingstijden aangepast. Burgerzaken werkt alleen op afspraak op werkdagen tussen 9.00-16.30 uur. Heeft u hulp nodig? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 033. In deze coronaperiode kunt u gewoon een afspraak maken.
Wel vragen wij u om bij uw bezoek aan het Huis van Leusden rekening te houden met de volgende maatregelen. Zo kunnen we verspreiding van het coronavirus voorkomen.

  • Heeft u klachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts? Blijf dan thuis. Wij maken graag een nieuwe afspraak met u.
  • Kom alleen, of met maximaal 1 begeleider, naar uw afspraak.
  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
  • Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen bij uw bezoek.
  • Houd 1,5 meter afstand van andere personen.
  • Betaal zoveel mogelijk contactloos.
  • Kom niet te vroeg naar uw afspraak. 
  • Bent u klaar? Verlaat dan het Huis van Leusden om ruimte te maken voor andere bezoekers.
Afspraak maken
14 033
vanuit het buitenland (+31) (0)33 496 16 11
't Erf 1, 3831 NA Leusden
Vandaag: gesloten
Morgen: gesloten
Logo certificaat toegankelijkheidsonderzoek Gemeente Leusden