Leusden aardgasvrij in 2050

Binnen nu en 30 jaar moeten we onze huizen, kantoren en gebouwen anders gaan verwarmen. We gebruiken in de toekomst geen aardgas meer. In Leusden gaan we per wijk bekijken hoe we dat het beste kunnen aanpakken.

Hoe gaan we onze gebouwen verwarmen zonder aardgas?

Zoals het er nu naar uitziet, verwarmen we in onze gemeente in 2050 onze huizen en kantoren met lagetemperatuurverwarming. Natuurlijk blijven we de ontwikkelingen voor andere mogelijke toekomstige verwarmingstechnieken volgen. Maar op dit moment denken we dat iedereen via een warmtepomp gebruik gaat maken van de warmte uit de ondiepe bodem, de buitenlucht of het oppervlaktewater. De aanvoertemperatuur voor de verwarming in huis, is daarmee lager dan 55 graden Celsius. Om het binnen straks lekker warm te krijgen, is het daarom belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd.

Hoe maken we kantorenlocaties en bedrijventerreinen aardgasvrij?

In 2023 starten we met het vormgeven van een aanpak voor bedrijventerreinen en kantorenlocaties. Naar het voorbeeld van de wijkwarmteplannen voor woningen én aan de hand van aantal pilots op bedrijventerreinen, ontwikkelen we een proces om ook op de werklocaties stappen te zetten naar aardgasvrije gebouwen.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met Caroline Peeters, accountmanager bedrijven.

 

De juiste voorbereidingen

Voor jonge woningen is het redelijk eenvoudig om aardgasvrij te worden. Maar voor de meeste woningen is het wel een behoorlijke klus. De eerste stap is dan goed isoleren. De overheid heeft met gemeenten afgesproken dat we tot 2050 de tijd hebben. En die tijd nemen we ook. In de periode tot 2035 zijn we vooral bezig met de juiste voorbereidingen, om in de jaren daarna op een verstandige manier van het gas af te kunnen.

Hebt u nu verbouwplannen?

Dan is het handig om te weten welk isolatieniveau uw huis nodig heeft voor lagetemperatuurverwarming. Zo voorkomt u dat uw huis in de toekomst te weinig warmte binnenhoudt óf dat u later nog extra isolatie moet aanbrengen. Neem voor de benodigde isolatiewaarden en advies contact op met de energiegidsen van het Energieloket IkWilWatt.

Wat is een wijkwarmteplan?

Samen met de wijk zoeken we uit welke maatregelen voor je huis het beste zijn. Zo begeleiden we u stap voor stap bij het maken van duurzame keuzes. Onderdeel van het wijkwarmteplan is om samen met uw wijkgenoten tegen aantrekkelijkere prijzen inkopen te doen voor isoleren, (hybride) warmtepompen of complete woningverduurzamingspakketten. Ook denken we na over financieringsmogelijkheden zodat iedereen mee kan doen.

Wanneer maken we een wijkwarmteplan in uw buurt?