Leusden aardgasvrij

Nu verwarmen de meeste mensen hun huis of gebouw met aardgas. Dat gaat veranderen. Er komt een andere manier van verwarmen en koken.

Wanneer aardgasvrij?

De gemeente werkt in 2020 aan een plan waarin staat wanneer welke wijken of buurten van het aardgas afgaan. En wat een mogelijk alternatief is om te verwarmen en te koken. Dit plan heet de Transitievisie Warmte.

Hoe aardgasvrij?

Iedere buurt en wijk is anders. Daarom is er ook voor iedere buurt een andere aanpak nodig. We noemen dit een wijkwarmteplan. Hierin staat welke nieuwe energiebronnen mogelijk zijn in uw buurt, straat of woning. Dit plan maakt de gemeente samen met huiseigenaren, huurders, ondernemers, instellingen, woningcorporaties, netbeheerder Stedin en andere betrokkenen. In de Transitievisie Warmte staat wanneer in welke wijk gestart wordt met een warmteplan. De gemeente informeert u zodra we met uw wijk starten. De wijk Rozendaal start al in 2020.

Bewonersinitiatieven

Er zijn verschillende initiatieven van bewoners die hun buurt aardgasvrij (willen) maken.

Vereniging van Eigenaren Hamershof

De woningen van de Hamershof zijn van het aardgas af.
De bewoners wekken hun eigen stroom op met meer dan 1.500 zonnepanelen en verwarmen hun huizen met een warmtepomp.

Eurowoningen Toekomstbestendig

Voor de wijk Rozendaal heeft de gemeente een aanvraag ingediend bij de Proeftuin Aardgasvrije Wijken van het ministerie van BZK.
Als de aanvraag wordt toegekend, biedt het rijk een financiƫle bijdrage bij het aardgasvrij of aardgasvrij-ready maken van de eurowoningen.

Contact met de gemeente


Door de aanvullende maatregelen rondom het coronavirus zijn de openingstijden aangepast. Burgerzaken werkt alleen op afspraak op werkdagen tussen 9.00-16.30. Heeft u hulp nodig? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 033. 

Afspraak maken
14 033
vanuit het buitenland (+31) (0)33 496 16 11
't Erf 1, 3831 NA Leusden
Vandaag: geopend van 08:00 uur tot 12:30
Morgen: geopend van 08:00 uur tot 12:30
Logo certificaat toegankelijkheidsonderzoek Gemeente Leusden