Duurzame mobiliteit

Autorijden is best slecht voor het milieu. Het veroorzaak CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Daarom stimuleren en faciliteren we fietsen en elektrisch rijden.

Kaart openbare laadpalen

Leusden heeft nu 26 openbare oplaadpunten voor de auto. De groene locaties geven bestaande laadpalen aan.

Aanvragen openbare laadpaal

Elektrisch rijden is populair en het aantal elektrische auto’s neemt verder toe. Woont of werkt u in de gemeente Leusden? Dan kunt u een laadpaal aanvragen voor uw elektrische auto.

Aanvraag laadpaal bedrijven

Op de website Rijksdienst voor ondernemend Nederland vindt u meer informatie over de (subsidie-) mogelijkheden voor een oplaadpunt voor uw bedrijf. Bij de gemeente kunt u hiervoor niet terecht.

Subsidieregeling elektrisch rijden

Koopt of leaset u een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse? Dan kunt u een subsidie van 4000 euro van het Rijk krijgen. Voor een gebruikte auto is dat 2000 euro. Meer informatie leest u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Zoek een deelauto

Een auto delen draagt bij aan bewuster reisgedrag. Op de kaart van www.ritjeweg.nl is goed te zien hoeveel deelauto’s er al zijn in Leusden. U kunt ook de kosten vergelijken.

Mobiliteitsplan

De gemeente werkt aan een nieuw mobiliteitsplan. Duurzaam verkeer en vervoer krijgen in dit plan veel aandacht. Dat is belangrijk want in de komende 20 jaar moeten we in onze regio rekenen op een groei van mobiliteit van zo’n 35 procent. Vooral het aantal elektrische auto’s neemt snel toe. Elektrische auto’s zijn duurzaam maar gebruiken wel net zoveel ruimte als benzineauto’s. Daarom stimuleren we (elektrisch) fietsen, gebruik van deelauto’s en de beschikbaarheid van het openbaar vervoer. Sluipverkeer proberen we zoveel mogelijk tegen te houden. In het mobiliteitsplan is ook aandacht voor de coronamaatregelen. De 1,5 meter-norm kan bijvoorbeeld betekenen dat er meer ruimte moet komen voor fietsverkeer.

Luchtvervuiling ook door hout stoken

Autoverkeer veroorzaakt luchtvervuiling. Maar wist u dat een houtvuur ook schadelijke stoffen in de lucht brengt? Zeker bij mist en windstil weer blijf te rook lang om het huis hangen. Er zijn tips voor verantwoord hout stoken. Geldt er een stookalert? Stook dan helemaal geen hout!
 

Contact met de gemeente


Door de aanvullende maatregelen rondom het coronavirus zijn de openingstijden aangepast. Burgerzaken werkt alleen op afspraak op werkdagen tussen 9.00-16.30 uur. Heeft u hulp nodig? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 033. In deze coronaperiode kunt u gewoon een afspraak maken.
Wel vragen wij u om bij uw bezoek aan het Huis van Leusden rekening te houden met de volgende maatregelen. Zo kunnen we verspreiding van het coronavirus voorkomen.

  • Heeft u klachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts? Blijf dan thuis. Wij maken graag een nieuwe afspraak met u.
  • Kom alleen, of met maximaal 1 begeleider, naar uw afspraak.
  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
  • Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen bij uw bezoek.
  • Houd 1,5 meter afstand van andere personen.
  • Betaal zoveel mogelijk contactloos.
  • Kom niet te vroeg naar uw afspraak. 
  • Bent u klaar? Verlaat dan het Huis van Leusden om ruimte te maken voor andere bezoekers.
Afspraak maken
14 033
vanuit het buitenland (+31) (0)33 496 16 11
't Erf 1, 3831 NA Leusden
Vandaag: gesloten
Morgen: geopend van 08:00 uur tot 12:30
Logo certificaat toegankelijkheidsonderzoek Gemeente Leusden