Rijksbijdrage van 4 miljoen voor verduurzamen Eurowoningen

09 March 2022

De wijk Rozendaal is geselecteerd als proeftuin aardgasvrije wijk. Gemeente Leusden krijgt een bijdrage van bijna 4 miljoen euro vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Dit programma van het Rijk is bedoeld om te leren hoe bestaande woonwijken succesvol aardgasvrij kunnen worden.

De adviescommissie van het Rijk waardeert de stapsgewijze aanpak van Leusden met isolatie van woningen naar individuele all-electric warmtepompen en de intensieve samenwerking met de wijkbewoners. In de wijk Rozendaal trekken bewoners namelijk een groot deel van de verduurzaming van hun wijk zelf. De rijksbijdrage is bedoeld om samen met Buurtteam Eurowoningen Toekomstbestendig het traject naar een aardgasvrije wijk te verbeteren en te versnellen. Het geld wordt bijvoorbeeld gebruikt om een deel van de isolatiekosten te vergoeden, waardoor de investering in een toekomstbestendig huis betaalbaarder wordt. Binnenkort wordt de eerste collectieve inkoopactie georganiseerd.

Waardering

Het Buurtteam meent dat de financiële ondersteuning van het Rijk het proces om te verduurzamen aanzienlijk zal versnellen. Roel Wieringa: “Dat gaat veel bewoners over de streep trekken bij het nemen van veelal kostbare isolatiemaatregelen. We zijn dan ook heel blij met de rijksbijdrage. We zien het als waardering voor de manier waarop wij als bewoners zelf aan de slag zijn met de energietransitie.” Ook wethouder Fenneke van der Vegte is trots op de proeftuinstatus van de wijk Rozendaal. “De wijk verdient het! Ik zie het als mooi compliment voor alle inspanningen van het Buurtteam en de gemeente. Isolatie is de belangrijkste en meest renderende besparingsmaatregel en daarvoor is de rijksbijdrage in hoofdzaak bedoeld. Samen zetten we de komende jaren de schouders eronder en gaan we belangrijke ervaringen opdoen die waardevol zijn voor de Eurowoningen en voor heel Leusden.”

Driemaal is scheepsrecht

De belangstelling voor de derde ‘subsidieronde’ was groot: in totaal hebben 47 gemeenten een voorstel ingediend. Aan 14 gemeenten kende minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een rijksbijdrage toe voor het aardgasvrij maken van een dorp, buurt of wijk. Het gaat in totaal om een bedrag van ruim 50 miljoen euro. Leusden diende twee keer eerder bij het Programma Aardgasvrije Wijken een aanvraag in voor de wijk Rozendaal, maar paste die keren niet voldoende binnen de criteria van het Rijk.

Leusden aardgasvrij

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. Zoals het er nu naar uitziet, is Leusden aangewezen op lagetemperatuurverwarming. Dat betekent dat huizen en panden heel goed geïsoleerd moeten zijn. De wijken Rozendaal en Alandsbeek zijn inmiddels gestart met de voorbereidingen op een wijkwarmteplan. Bewoners uit andere wijken kunnen ook nu beginnen met isoleren en direct besparen op de energierekening. Het energieloket IkWilWatt helpt bij het maken van de juiste keuzes.