Inburgering

Bent u nieuw in Leusden en moet u inburgeren? Of woont u nog in een asielzoekerscentrum (AZC) en heeft u bericht gekregen dat u in Leusden gaat wonen? Welkom in Leusden! Op deze pagina geven wij u informatie over de hulp die u krijgt bij het wonen en inburgeren in Leusden.

Veelgestelde vragen

U heeft bericht gekregen dat u in Leusden gaat wonen. Leusden werkt samen met Integratiewerk voor statushouders. Integratiewerk nodigt u zo snel mogelijk uit voor een gesprek om kennis met u te maken en te kijken wat voor huis past bij uw situatie. Daarna zoekt Integratiewerk een huis voor u in Leusden. U hoeft niet zelf te zoeken. Soms moet u lang wachten voor u een huis krijgt. Er zijn weinig huurwoningen vrij.

Heeft u vragen? 

U kunt Integratiewerk bereiken via telefoonnummer 033- 461 95 20 of stuur een e-mail.

Als u vanuit het AZC verhuist naar Leusden krijgt u hulp bij het wonen in Leusden van Integratiewerk. Zij helpen u bijvoorbeeld bij het regelen van een huisarts, verzekeringen, kinderopvang, school voor uw kinderen en het lezen van uw post.

Heeft u meer of andere hulp nodig?

Uw begeleider van Integratiewerk kan u helpen bij het vinden van passende hulp. U kunt zelf ook contact zoeken met Lariks Leusden. Zij helpen bijvoorbeeld bij vragen over opvoeding, echtscheiding en geldproblemen. Maar ook bij het vinden van vrijwilligerswerk of contact met andere Leusdenaren.

Als u een statushouder bent en als u geen betaald werk heeft, dan komt u in aanmerking voor een uitkering. Ook kunt u een lening krijgen om spullen voor uw huis te kopen.

Voor uw uitkering gaat u naar Sociale Zekerheid van de gemeente Amersfoort. Zij helpen ook inwoners van Leusden met een uitkering. Uw contactpersoon van Integratiewerk helpt u hierbij en maakt een afspraak voor u als u een woning krijgt.

Als u geen statushouder bent en wel inburgeringsplichtig, dan heeft u waarschijnlijk een partner met een inkomen. Of u heeft zelf inkomen. Heeft u dit niet of is dit onvoldoende, kijk dan op de website hoe u een uitkering kunt aanvragen. 

U start binnen 10 weken met uw inburgering nadat u naar Leusden bent verhuisd. Uw contactpersoon van de gemeente Leusden stuurt u een brief met een uitnodiging voor een kennismaking. Samen met uw contactpersoon van Integratiewerk maken wij een plan met u voor uw inburgering. Dat heet het Persoonlijk plan Inburgering en Participatie (PIP). In dit plan staat wat u moet doen voor de inburgering. Hoe u de Nederlandse taal gaat leren en hoe u zich gaat voorbereiden op werk.

Het plan is verplicht. Daarom is het belangrijk om een goed plan te maken. Hiervoor is tijd nodig en er kan meer dan 1 gesprek nodig zijn. Samen met uw contactpersoon van de gemeente bespreekt u de hele inburgering, van het begin tot het eind. Daarna gaat u van start. Inburgeren vraagt veel tijd en energie van u. Het doel is dat u zich thuis gaat voelen in Nederland én in Leusden. En ook dat u hier een zelfstandig nieuw leven kan leiden. Tijdens de hele periode van inburgering heeft u een paar keer per jaar een gesprek met uw contactpersoon van de gemeente over hoe uw inburgering gaat. Uw contactpersoon bij Integratiewerk blijft u tijdens uw inburgering helpen waar dat nodig is.

De gemeente heeft een contract met taalscholen in Amersfoort. Waarschijnlijk gaat u daar naar school.

U kunt wel een vrijwillige taalcoach krijgen in Leusden. Een taalcoach oefent elke week Nederlands met u. Ook kunt u naar het Taalcafé in de bibliotheek en naar ontmoetingsactiviteiten met Leusdenaren. Bij deze activiteiten kunt u ook de Nederlandse taal oefenen. De gemeente of Integratiewerk kan u hier meer informatie over geven.

  • Bent u statushouder en werd u ná 1 januari 2022 inburgeringsplichtig? Dan betaalt de gemeente uw inburgeringscursus.
  • Bent u geen statushouder en naar Nederland gekomen om een gezin te vormen? Dan leent u geld bij DUO om uw inburgeringscursus te betalen.
  • Heeft u een verblijfsstatus en werd u vóór 1 januari 2022 inburgeringsplichtig? Dan leent u geld bij DUO om uw inburgeringscursus te betalen.

Ja, u mag werken als u een verblijfsstatus heeft. We vinden dit ook belangrijk. Al bij het maken van het Persoonlijk Plan voor Inburgering gaan we over werken met u in gesprek. Uw contactpersoon van Integratiewerk helpt u ook tijdens uw inburgering bij het zoeken naar (betaald) werk. Het vinden van werk is soms moeilijk als u nog geen of weinig Nederlands spreekt. Soms moet u eerst nog een opleiding doen. Daarom is het belangrijk dat u snel de Nederlandse taal leert en oefent in contact met Nederlanders, omdat dit uw kans op betaald werk groter maakt.

U kunt in Leusden aan veel activiteiten deelnemen. U kunt bijvoorbeeld fietsles krijgen, sporten, samen naaien en samen koken en eten. Een overzicht van veel van deze activiteiten vindt u op Lariks leusden.

U kunt ook de app ‘Leusden Leeft’ downloaden en installeren op uw telefoon. Dan ziet u welke activiteiten er in uw buurt zijn.

Uw begeleider van Integratiewerk kan u hierbij helpen. U kunt via uw begeleider ook informatie krijgen over de kosten van de activiteiten en of Sociale Zekerheid u hierin ondersteunt.

Heeft u vragen over uw inburgering die niet kunnen wachten, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14033 of stuur een e-mail naar gemeente@leusden.nl.