Bestrijding Japanse Duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een plant met diepe wortels die zich snel uitbreidt. De Japanse duizendknoop overwoekert andere planten en zorgt voor schade aan onze natuur, wegen en gebouwen.
Melding doorgeven

Wilt u de melding liever niet online doorgeven? U kunt ons ook bellen via telefoonnummer 14 033

Digitale kaart

Op de kaart ziet u de locaties waarvan wij weten dat de duizendknoop hier groeit. Ziet u de duizendknoop op een plek die niet op de kaart staat, wij horen dit graag? U kunt dit ook via 'melding doorgeven' laten weten.

Duizenknoop in uw tuin?

Er zijn verschillende manieren waarop u de planten kunt bestrijden of beheersen.

Uitgraven

De beste manier om de duizendknoop kwijt te raken is de planten met wortel en al uit te graven. Dit kan zwaar werk zijn omdat de wortels erg diep kunnen groeien en elk wortelsrestje weer uitgroeit tot een nieuwe plant. Vermeld bij het aanbieden van de grond aan een depot, altijd dat het om duizendknoop besmette grond gaat!

Stengels uittrekken

Telkens wanneer de stengels boven de grond uitkomen kunt u deze zo goed mogelijk uittrekken of uitsteken. Gooi de stengels bij het restafval. Wanneer dit elke paar weken, gedurende een aantal jaren wordt gedaan, bestaat de kans dat de plant uitgeput raakt en sterft. De ondergrondse uitbreiding van het wortelstelsel wordt hiermee sterk geremd of zelfs gestopt.

Heet water

Eerste onderzoeken laten zien dat de stengels en wortels gevoelig zijn voor heet water. Wanneer u kleine groeiplaatsen van enkele stengels heeft kunt u overwegen deze in het groeiseizoen wekelijks te overgieten met kokend heet water (bijvoorbeeld in combinatie met het uitgraven van de wortels waarbij wortelrestjes overgoten worden met heet water). Het water moet kokend heet zijn en probeer zoveel mogelijk (minimaal 5 liter) heet water op de groeiplaats te gieten.

Niet maaien

Maai gazons of groeiplaatsen met duizendknoop niet! De kans is heel erg groot dat u het probleem alleen maar erger maakt omdat kleine restjes van de plant achterblijven of verspreid worden door de grasmaaier en zo nieuwe groeiplaatsen worden.

In de restafvalcontainer

Heeft u de Japanse duizendknoop zelf verwijderd, gebruik dan de restafvalcontainer om de takken, aarde en ander snoeiafval in te doen. Dus niet in de GFT-container! Door het afval van de duizendknoop  bij het restafval te doen voorkomt u verdere verspreiding.