Zomergroet

Het is alweer juni en de zomer staat voor de deur. Een fijne tijd waarin iedereen samen met familie of vrienden plannen maakt om erop uit te gaan, vakanties te boeken, te relaxen, of festivals en ander vertier op te zoeken. Een tijd om naar uit te zien en in rust persoonlijk of zakelijk de balans op te maken.

De vooruitzichten zijn goed daar waar het gaat om de coronacrisis. Besmettingen dalen en we zijn al bijna weer helemaal uit de lockdown. Winkels, horeca en terrassen zijn weer open. En ook evenementen kunnen onder bepaalde voorwaarden weer doorgaan. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en als het openingsplan van de Rijksoverheid zo doorgaat, zal Nederland snel weer helemaal open zijn. En daar zien we natuurlijk allemaal naar uit.

Positiviteit en veerkracht bij Leusdense ondernemers

Ik spreek veel ondernemers in Leusden en bezoek voor de zomer 50 ondernemers specifiek met de vraag wat Corona voor hen heeft betekend. Ik heb gesproken met ZZP-ers, winkeliers, horecabedrijven en het MKB. Zoals verwacht gaat het sommige ondernemers goed en zijn anderen juist zwaar getroffen. Maar de rode draad van de gesprekken is toch wel, dat niemand bij de pakken neer gaat zitten. Men wil vooruit en wil ondernemen! Niemand uit verwijten of boosheid maar hoopt wel dat de situatie snel voorbij is. Ik heb grote bewondering voor de creativiteit en het doorzettingsvermogen van veel ondernemers die het moeilijk hadden. Sommigen hebben zelfs tijdelijk ander werk gezocht, anderen zijn volop doorgegaan met het ontwikkelen van nieuwe businessplannen en besteedden de extra tijd die er was aan achterstallig werk. Een aantal ondernemers heeft gebruik kunnen maken van de extra steunmaatregelen van de Rijksoverheid. Echt fantastisch om te zien hoe Leusdense ondernemers uitgaan van hun eigen kracht, met vertrouwen in de toekomst.

Positieve groeiprognose economie regio Amersfoort

Onze regio heeft een heel divers bedrijfsleven. We hebben zowel een kennis- als maakindustrie. De verwachting is dat de regionale economie in de loop van dit jaar met ruim 2% zal gaan groeien. De strenge lockdown leidde het 1e kwartaal van 2021 nog tot krimp, maar daarna wordt vlot herstel verwacht waardoor de verwachting is dat de economie mogelijk eind dit jaar weer op het niveau van voor de coronacrisis zit. De verwachting is dat vooral de compleet stilgelegen horeca, de zorg, de transportsector en de industrie gaan profiteren van het opveren van de economie. Volgende uitdaging wordt dan wel het vinden van goed en voldoende personeel. Dit is ook een rode draad in de gesprekken die ik heb gehad. Goed personeel vinden is een grote uitdaging.

Coronapakket

Zeker is het nog spannend hoe de lange termijn effecten zullen zijn. Wat als de steunmaatregelen straks worden afgebouwd en de uitgestelde betalingen toch gedaan moeten worden. In de toekomst kijken is lastig. We hebben als gemeente de afgelopen periode een voorstel gedaan voor een Coronapakket. Dit is een set aan acties die we willen opzetten om juist die groepen in de samenleving die door Corona geraakt zijn, extra te stimuleren. Denk daarbij aan onze jeugd, onze ouderen, maar ook de ondernemers. Er zijn een aantal financiële middelen beschikbaar om kennisdeling te stimuleren tussen ondernemers en om individuele ondernemers te ondersteunen. De komende periode zullen we samen met de verschillende bedrijfsverenigingen kijken hoe we deze middelen het beste kunnen inzetten.
Ik wens iedereen een hele goede vakantie en zomerperiode toe. En vooral ook dat wij de pandemie in september definitief achter ons kunnen laten met  –de wederopbouw van- goede zaken !

Tot na de zomer!

Hartelijke groet, 

Patrick Kiel
Wethouder Economische Zaken