Energie-inzichten van Hans Greefhorst

12 december 2023
Fietsenwinkel Greefhorst

Deze keer in de serie ‘Energie-inzichten van Leusdense ondernemers’ deelt een Leusdense ondernemer zijn energie-inzichten. Met deze keer Hans Greefhorst, eigenaar van Greefhorst Fietsen aan de Hamersveldseweg in Leusden.

Energieslurpers, heb jij ze in je bedrijf?

 “Nee, we hebben geen energieslurpers in ons bedrijf. Er staan geen machines en hooguit een aantal computers. Het pand is nu ongeveer 5 jaar oud en gebouwd volgens het toen geldende bouwbesluit. Dat hield onder andere in dat extra isolatie werd aangebracht en een warmtepomp werd geïnstalleerd. Daarom zijn wij nu gasloos.”

Energietransitie: afwachten of in actie komen?

“Natuurlijk moeten we actie nemen, willen we deze aardbol aan onze kinderen doorgeven. Het is zorgwekkend wat er met het klimaat gebeurt. De vraag is hoe we als ondernemer naast de energiemaatregelen nog meer invloed kunnen uitoefenen? Wat ik niet begrijp is de politieke keuzes, maar ik beschouw het als een sport om zo min mogelijk energie te gebruiken.”

Welke energiemaatregelen neem je in de toekomst?

“Er komen zonnepanelen op het dak dit jaar. Momenteel onderzoek ik de mogelijkheden en heb er verschillende offertes voor aangevraagd. Ook kijk ik naar de mogelijkheden van verlichting op de etage in het pand. Nu is deze de hele dag aan en dat is zonde. Verlichting die aanspringt als je het nodig hebt, een vorm van on demand, dat lijkt mij een goede investering. En we zijn zo energiezuinig mogelijk met het gebruik van de airco.”  

Wat leveren de energiemaatregelen op?

“Wat het oplevert is moeilijk te zeggen met de huidige energieprijzen. Ik zou het moeten laten uitrekenen. Aan de ene kant is het gunstig dat bij de bouw van ons pand al energiezuinige maatregelen zijn genomen. Daar pluk ik nu de vruchten van. Aan de andere kant kosten de investeringen op dit moment veel meer, omdat de prijs omhoog is gegaan.”

Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?

“Laat je goed voorlichten. Voordat je gaat investeren moet je er alles vanaf weten. Niet alleen de voor- en nadelen, maar ook informeren bij je verzekeraar wat er nodig is. Om een voorbeeld te noemen: voor het aanschaffen van een zonnesysteem kan je verzekeraar je precies vertellen wat je nodig hebt. Schaf dus voor je eigen veiligheid een gekeurde installatie aan en laat deze ook telkens keuren door een onafhankelijk instituut.”

Tot slot, waar krijg je energie van?

“Van de lange zomeravonden, alles wat groeit en bloeit en het warme weer krijg ik heel veel energie. Was het altijd maar zomer. De lange zomerdagen maken dat je helemaal geen zin hebt om te gaan slapen.”