Gemeente Leusden gaat 'uitnodigingskader' maken voor duurzame energie

13 november 2020
Zonnepanelen en windmolens onder blauwe hemel met wolken

Leusden wil in 2040 energieneutraal zijn en alleen nog duurzame energie gebruiken. Daarvoor zijn in Leusden zonnepanelen op daken en velden nodig en ook windturbines. Maar niet alles kan overal. Zo’n ambitie heeft duidelijke regels nodig voor iedereen die in onze gemeente een windmolen- of zonnepark wil bouwen. Die regels zijn straks te vinden in het uitnodigingskader.

De gemeente wil ruimte geven aan duurzame initiatieven van inwoners en bedrijven, daarom heet het ook een uitnodigingskader. Maar niet ieder plan voor een zonneveld of windmolen kan zomaar overal. Hiervoor wil de gemeente vooraf heldere richtlijnen opstellen samen met inwoners en vele anderen. Het uitnodigingskader geeft antwoord op de vraag: waar in Leusden vinden we welke vorm van duurzame opwek mogelijk en onder welke voorwaarden kan dat gerealiseerd worden? Initiatieven voor energieopwekking zijn met het uitnodigingskader makkelijker vooraf te beoordelen. Dat zorgt voor helderheid bij zowel initiatiefnemers, bewoners als de gemeente.

Inwoners geven voorkeur aan zonne-energie

Het proces om met de Leusdense samenleving tot het uitnodigingskader te komen wordt dit najaar gestart. Leusdenaren kunnen hiervoor een aankondiging verwachten. Duidelijk is dat zonne-energie van onze inwoners prioriteit krijgt. Leusdenaren hebben een voorkeur voor zonnevelden (al dan niet in combinatie met windmolens) boven het plaatsen van alleen windturbines als alternatieve energiebron, bleek uit de enquête die de gemeente afgelopen zomer uitvoerde.

Proefprojecten zonne-energie

Verschillende initiatiefnemers zien kansen in Leusden voor zonnevelden. Een drietal projecten is door de gemeente als proefproject in behandeling genomen. Het gaat om plannen voor een zonneveld van 3 tot 5 hectare aan de Horsterweg, Leusbroekerweg en Emelaarseweg. De proefprojecten bevinden zich in de beginfase. Er wordt met omwonenden en andere belanghebbenden bekeken hoe en onder welke voorwaarden op de locatie een zonneveld zou kunnen komen. De ervaringen worden meegenomen in het nog op te stellen uitnodigingskader.

Leusden stapt over op schone energie

We verbruiken met z’n allen heel veel energie. Om onze huizen te verwarmen, te koken en onze apparaten en lampen van stroom te voorzien. Die energie kwam de laatste 100 jaar uit kolen, olie en gas. Overstappen naar een leven op schone energie is de volgende grote uitdaging. Dat is nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Leusden wil in 2040 energieneutraal zijn. Daarvoor zetten we stevig in op energiebesparing en leggen we zoveel mogelijk daken vol met zonnepanelen. Maar dat is niet genoeg. Om in 2030 voor de helft energieneutraal te zijn, moet daarbovenop nog 530 Terrajoule duurzame energie opgewekt worden. Ter illustratie: dat zijn 8 windturbines en 200 voetbalvelden met zonnepanelen. Dit kunnen ook minder windturbines en meer zonnevelden zijn, de opdracht is in elk geval enorm. Hoe Leusden die opdracht precies gaat invullen, moet de gemeenteraad nog over besluiten. Het uitnodigingskader is daarbij een belangrijk instrument.