Impact van Zero Emissie Zone Amersfoort op ondernemers in Leusden

12 december 2023
kaart Amersfoort

Een Zero Emissie Zone is een uitstootvrije zone. Alleen elektrische auto’s of voertuigen die rijden op waterstof mogen zo’n zone in. Dit initiatief is bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren door de uitstoot van broeikasgassen en andere vervuilende stoffen te verminderen. In Amersfoort wordt het kernwinkelgebied per 1 januari 2025 emissievrij. Per 1 januari 2027 wordt de emissievrije-zone uitgebreid van het kernwinkelgebied tot de hele huidige autoluwe zone. Van 2025 tot 2030 is er een overgangsregeling voor verschillende soorten bestelbussen en vrachtwagens.

 In Amersfoort wordt het kernwinkelgebied per 1 januari 2025 emissievrij. Per 1 januari 2027 wordt de emissievrije-zone uitgebreid van het kernwinkelgebied tot de hele huidige autoluwe zone. Van 2025 tot 2030 is er een overgangsregeling voor verschillende soorten bestelbussen en vrachtwagens.

Impact op leveringsdiensten

Voor ondernemers in de binnenstad van Amersfoort betekent dit dat ze op zoek moeten naar een nieuwe manier van bevoorraden. Zij worden verplicht om over te stappen op uitstootvrije alternatieven of om gebruik te maken van een logistieke hub aan de rand van de stad.  Voor Leusdense ondernemers die werken of leveren in de binnenstad van Amersfoort is het van belang om hier rekening mee te houden. Het kan een aanzienlijke investering vergen.   

Tips voor ondernemers in Leusden

2025 lijkt nog ver weg. Kijk alvast naar wat tips:

  • Mag jouw zakelijke voertuig in 2025 de zero-emissiezones nog in? Controleer je kenteken op opwegnaarzes.nl/bedrijven. Bekijk ook de video op opwegnaarzes.nl
  • Praat met andere ondernemers. Hoe pakken zij het aan en zijn er mogelijkheden om een zakelijk voertuig te delen?
  • Binnenkort een nieuw zakelijk voertuig kopen? Overweeg dan om een elektrisch of op waterstof rijdend voertuig te kopen.
  • Schakel een bedrijf in die de bezorging in de Zero Emissiezones doet. Deze diensten heten vaak logistieke hubs.

Meer informatie

Meer informatie kun je vinden op de website van de gemeente Amersfoort en de website van Transport en Logistiek Nederland.