Indrukwekkende inzet van vrijwilligers

08 april 2022

Opvang vluchtelingen Oekraïne krijgt verder vorm.

Vrijdag 31 maart eindigde de gemeentelijke vluchtelingenopvang bij hotel Van der Valk. Ruim 30 Oekraïense vrouwen en kinderen vonden er een veilige plek. Zij zijn nu doorgestroomd naar appartementencomplex Sine Cura in Achterveld. Woningstichting Leusden bood meerdere leegstaande tweekamerappartementen aan. Er verblijft ook een groep vluchtelingen bij de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW).

Opvang door gastgezinnen

In Leusden worden op dit moment 51 Oekraïense vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen. De gemeentelijke opvang in Leusden is vol. Gemeente Leusden adviseert particulieren zich eerst goed te laten informeren, voordat zij gastgezin worden. Vluchtelingen uit Oekraïne die niet meer bij gastgezinnen kunnen verblijven, moeten naar de Jaarbeurs in Utrecht. In de handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO) vinden particulieren informatie over aanbieden van een opvangplek.

Vrijwillige inzet

Net als bij de opvang van de alleenstaande minderjarige vluchtelingen eind 2021, zijn er ook nu veel nieuwe ideeën ontstaan in onze samenleving. 

Burgemeester Bouwmeester: “Het verschil is echter dat het nu op veel grotere schaal gebeurt. Het is indrukwekkend om te zien hoe vrijwilligers, serviceclubs, Gastvrij Leusden en ondernemers zich belangeloos inzetten. Al deze spontane initiatieven zijn hartverwarmend en kenmerken onze Leusdense samenleving. Ik wil iedereen, zowel particulieren als ondernemers, hartelijk bedanken voor hun bijdrage tot dusver”.

De toekomst is onzeker. Langdurige inzet van vrijwilligers kan nodig zijn. Wilt u meehelpen? Meldt u zich dan alstublieft bij Gastvrij Leusden.

Ontmoetingsplekken

In april organiseert Door Achterveld Voor Achterveld (DAVA) op elke dinsdag (11.00 - 14.00 uur) en elke donderdag (13.00 - 16.00 uur) in De Oude Bieb aan de Walter van Amersfoortstraat 52 in Achterveld een ontmoetingsplek voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het is een vrije inloop en zij kunnen Nederlandse en Engelse taalles volgen. Er zijn handwerkmogelijkheden en er kan een cursus ‘leren omgaan met geld in Nederland’ worden gevolgd. Verder is er koffie, thee, speelgoed voor de kinderen en een lunchmogelijkheid. In Leusden is in kerkgebouw De Koningshof ruimte voor dagbesteding en ontmoeting. Er is geen standaard programma maar er wordt uitgegaan van de eigen kracht van de vluchtelingen en de behoeften die zij hebben. De vluchtelingen hebben aangegeven dat er behoefte is aan Engelse les in combinatie met kinderopvang.