Leusden werkt samen

19 september 2022
vlag oekraine

De Leusdense ondernemer Talk360 heeft een Oekraïense vluchteling in dienst. Hans Osnabrugge, CEO, vertelt hoe blij hij is met zijn medewerker Alexander en hoe fijn het voelt om voor hem iets te kunnen betekenen. En, het mes snijdt aan twee kanten.

Alexander is developer van beroep en een Oekraïense vluchteling. “Het is een schaars beroep,” vertelt Hans. En het vervullen van vacatures in ons land is op dit moment moeilijk. Hans: “In april dit jaar kwam ik Alexander op het spoor. Ik zocht contact, nadat hij zijn CV op een website publiceerde. Na een positief interview en een technisch assessment kwam Alexander bij mij in dienst.”

Alexander bouwt aan een leven in ons land

Hij weet niet hoe lang de oorlog in zijn land duurt en woont met vrouw en gezin op dit moment in de Storkstraat in Leusden.

Alexander: “Omdat alle gesprekken bij Talk360 in het Engels gaan kan ik dat gemakkelijk volgen. Kleine foutjes in de uitspraak worden mij vast wel vergeven. Het team waarin ik werk is divers en vanwege de internationale samenwerking zie ik ook geen opvallende culturele verschillen. Ik ben juist erg blij met de teamspirit in dit bedrijf. Het is consistent, doordacht en zonder stress. Genoeg motivatie voor mij.”

Hans: “In Leusden is het goed geregeld voor de Oekraïners en de werkgevers. Ik ben er trots op!”

Het dienstverband met Oekraïners is gemakkelijk te realiseren

De werkgever heeft slechts een meldplicht. Geen gedoe dus, is ook de ervaring van Hans. Een vluchteling uit Oekraïne mag sinds 1 april zonder tewerkstellingsvergunning werken in Nederland. Aan een aanmelding zijn geen kosten verbonden, een visumaanvraag of andere ingewikkelde regelingen.

Het WSP regio Amersfoort verbindt werkgevers en Oekraïners

Hoewel het dienstverband met Alexander niet via het WSP regio Amersfoort verliep, juicht de Leusdense ondernemer het initiatief toe. Leusden werkt samen is een initiatief van de gemeente Leusden, het WSP en een aantal Leusdense ondernemers om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden. Wil je iets doen voor de Oekraïense vluchtelingen of ben je op zoek naar werknemers? Ga dan naar WSP regio Amersfoort.