Leusden zoekt opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen

18 maart 2022

Leusden bereidt zich voor op de komst van vluchtelingen uit Oekraïne. Er zijn weinig instapklare panden voorhanden die direct voor langere termijn beschikbaar zijn. De gemeente zoekt daarom samen met partners naar geschikte opvanglocaties.

Het aantal Oekraïense vluchtelingen in Nederland loopt snel op. Door de Rijksoverheid en Veiligheidsregio Utrecht wordt gewerkt aan een opvangprogramma. Het is niet duidelijk wanneer en hoeveel vluchtelingen uit Oekraïne naar Leusden komen. Op dit moment vangen wij 67 vluchtelingen op.

Opvanglocaties voor langere tijd

Het is niet bekend hoe lang de opvang zal duren, maar de inschatting is dat Oekraïners langdurig opvang nodig zullen hebben. Daarom is het belangrijk om lange termijn opvang in beeld te brengen. Zo voorkomen we dat mensen telkens ergens anders heen moeten. We zijn dan ook op zoek naar opvanglocaties voor minimaal 6 maanden met eigen sanitair.

Volgende week krijgt de gemeente via Woningstichting Leusden toegang tot een achttal tweekamerwoningen van Sine Cura in Achterveld. Deze leegstaande panden staan op de lijst om gesloopt te worden en kunnen nu nog dienst doen als opvang. Daarnaast is de gemeente in gesprek over kleinschalige opvangmogelijkheden in de omgeving. Hierover wordt later meer bekend. Deze week ontvingen wij tevens goed nieuws van AFAS. Sinds vorige week zijn zij eigenaar geworden van de voormalige kantoorgebouwen van Zilverenkruis/Achmea op bedrijventerrein De Horst. Ze stellen - na de nodige verbouwing - één van de twee kantoorpanden beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen. Op welke termijn dat gaat gebeuren en hoeveel mensen er in het kantoorgebouw opgevangen kunnen worden is nog onbekend. 

Donderdag arriveerde er een touringcar met 30 vluchtelingen uit Oekraïne, die op initiatief van een aantal betrokken Leusdenaren spontaan op pad is gestuurd om vluchtelingen op te halen. Zij zijn tijdelijk ondergebracht in hotel Van de Valk en later instromen bij o.a. Sine Cura.

Opvang door inwoners

Ook in onze gemeente worden al tientallen Oekraïense vluchtelingen bij families, kennissen of particulieren opgevangen. Dit zijn mooie en hartverwarmende initiatieven. Voor gastgezinnen raden wij met klem aan om – wanneer dit nog niet gebeurd is – de opvang van vluchtelingen bij de gemeente te registreren via het formulier Huisvesting Oekraïners. Dit is belangrijk met het oog op het beschikbaar komen van landelijke regelingen en voorzieningen zoals verzekeringen, medische voorzieningen en scholing.

Wilt u meehelpen?

De hulp van heel Leusden zal nodig zijn. Wilt u een actie beginnen of op een andere manier meehelpen? Meldt u zich dan alstublieft bij Gastvrij Leusden. U kunt de ontwikkelingen in Leusden volgen via onze website.
Daar vindt u ook antwoorden op veel gestelde vragen.