Leusden-Zuid heeft tuingroendepot terug

31 januari 2022

Wijkbewoners in het zuiden van Leusden-Zuid kunnen weer takken en snoeiafval kwijt in het tuingroendepot in hun wijk. Het nieuwe groendepot ligt aan de Prinses Alexialaan.

Eind vorig jaar haalde de gemeente het oude groendepot in het zuiden van Leusden-Zuid weg. Dat bleek te dicht tegen een woning te liggen. Wethouder Wim Vos: ‘Veel bewoners hebben het tuingroendepot gemist. Ik ben blij dat de wijk weer een eigen groendepot heeft, zeker met het voorjaar in het vooruitzicht.’ Het tuingroendepot is met de kruiwagen te bereiken. Mensen die met aanhangers tuingroen komen storten, moeten naar een groter groendepot uitwijken.

Opwekking van stroom

Leusden heeft als enige gemeente in Nederland tuingroendepots, 37 in totaal. Jaarlijks wordt daar zo’n 3000 ton tuinafval opgehaald. Een deel wordt verwerkt tot compost en houtsnippers. De rest wordt gebruikt als biomassa voor opwekking van stroom. Alleen onverpakt en onvervuild tuingroen hoort in het depot. Geen grond en zand, geen tuinhout, bielzen of puin. En ook geen mest.