Museumbunker weer open voor bezoek

08 juli 2021
Museumbunker aan de Langesteeg

Eindelijk is de museumbunker aan de Langesteeg weer open. De vrijwilligers van het kleinste museum van Leusden zijn er helemaal klaar voor. In de coronaperiode zijn de informatieborden in de bunker vertaald naar Canadees Engels. “Ook internationale bezoekers kunnen nu de verhalen beleven van omwonenden en soldaten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op deze plek.”

Informatieborden vertaald naar Canadees Engels

De museumbunker wordt dagelijks bezocht. “Niet alleen door mensen uit de regio, maar uit heel Nederland en zelfs internationaal”, aldus Ronald Polak van de Historische Kring Leusden: “Steeds vaker lazen we reacties in ons gastenboek terug van buitenlandse bezoekers. Daarom vonden we het de moeite waard om de informatie tweetalig aan te bieden. We hebben gekozen voor Canadees-Engels ter ere van de Canadese bevrijders die in 1945 over de Grebbelinie trokken om Hamersveld te bevrijden. Via het scannen van een QR-code is de vertaling nu te lezen op je smartphone.”

Elke dag om 10.00 uur open 

De bunker is een eenvoudig betonnen bouwwerk met een binnenruimte van 21 vierkante meter die eigenlijk in één groot openluchtmuseum staat. In 1944 versterken de Duitsers de Grebbelinie
om de oprukkende geallieerden tegen te houden. De naam werd Pantherstellung. Verschillende elementen uit de oorlogsdagen, zoals de oude kampplaats van de Duitsers, zijn nog te vinden.
De Bunker is overdag vrij toegankelijk en wordt elke dag om 10 uur geopend door een vrijwilliger van de Historische Kring Leusden. In verband met corona mogen er maximaal twee bezoekers
gelijktijdig in de museumbunker.