Ook gemeente Leusden tekent voor duurzame woningbouw

03 oktober 2022
inmetselen van vleermuiskast in gevel

Wethouder wonen, Patrick Kiel, heeft voor de gemeente Leusden de afspraken over duurzame woningbouw ondertekend. In het convenant staan ambitieuze afspraken waarmee er sneller, goedkoper en duurzamer woningen gebouwd kunnen worden. Het convenant is inmiddels ondertekend door tientallen gemeenten, 3 provincies en meer dan 30 bouwbedrijven en ontwikkelaars. De ondertekenaars komen vooral uit de provincies Utrecht en Flevoland en de regio Amsterdam. In dit deel van Nederland moet 30 procent van de woningbouwopgave gerealiseerd worden.

“Er moeten op korte termijn ook in Leusden heel veel woningen worden gebouwd. Als gemeente stellen we strenge duurzaamheidsvoorwaarden aan woningbouw. Door dit nu in een convenant vast te leggen, hoeven we dit niet meer per project te onderhandelen. De afspraken tussen ontwikkelaars, bouwers en overheden zijn op voorhand duidelijk”, aldus wethouder Kiel.

Gemeenten en marktpartijen hadden grote behoefte aan afspraken op het gebied van duurzame woningbouw. Bijvoorbeeld over circulariteit, natuurinclusief bouwen, klimaatadaptatie en energiegebruik. Provincie Utrecht en Metropoolregio Amsterdam hebben daarop het convenant opgesteld. Uiteraard in overleg met vertegenwoordigers van bouwbedrijven, ontwikkelaars en overheidsinstellingen.