Rotonde Zwarteweg geopend

27 november 2020
Wethouder Wim Vos en Ton van der Veldt van AFAS openen de rotonde Zwarteweg

Wethouder Vos opende donderdag 26 november samen met de projectleiders van Dura Vermeer, AFAS en de gemeente de nieuwe rotonde.

De rotonde zorgt voor veilige en vlotte doorstroming van het (fiets)verkeer, ook voor de toekomstige bezoekers en medewerkers van AFAS. 

Duurzaam

In april 2020 is aannemer Dura Vermeer gestart met de werkzaamheden aan de Zwarteweg. Tijdens de werkzaamheden zijn zoveel mogelijk oude materialen opnieuw gebruikt. De bestrating is duurzaam gebakken. Het project is klaar binnen de planning.

Samenwerking

Tijdens het project is goed samengewerkt met omgeving, provincie, nutsbedrijven, AFAS, waterschap Vallei en Veluwe. Provincie Utrecht heeft subsidie gegeven (50% van de projectkosten).

Groen

Leusden moedigt het gebruik van de fiets aan. Fietsers krijgen vaker een groen verkeerslicht bij het oversteken van de Randweg, kruispunt Randweg–Zwarteweg.

Kunstwerk

Kunstenaar Erik van Spronsen (maart 2020 overleden) bouwde het kunstwerk in 1980 voor de Bankgirocentrale. Het kunstwerk is van cortenstaal (legering met koper) en kon uit elkaar gehaald worden. De elementen zijn niet aan elkaar gelast, maar als saté doorstoken door een vierkante zuil. Het kunstwerk is 40 jaar oud en heeft mede dankzij AFAS deze mooie nieuwe bestemming gekregen. Reden voor AFAS hieraan bij te dragen is een eerbetoon aan Leusden: ‘een stukje historie in een snel veranderende wereld’.

Ontwikkelen

De omgeving kan de komende jaren nieuwe ontwikkelingen verwachten. Op dit moment is de gemeente bezig met Princenhof, Larikslaan, Ursulineweg en Burgemeester de Beaufortweg.