Oude schuur uit 1663 als duurzaam pand?

01 december 2021

Ja dat kan! Stan van den Wildenberg van Wildenberg Interieurarchitectuur aan de Hamersveldseweg bouwde een oude schuur om naar 0-op-de-meter kantoorpand.

Welke energiemaatregelen heb je genomen?
We kochten een oude schuur uit 1663 en verbouwden deze naar een nul-op-de-meter kantoor. We realiseerden dat onder andere met een gesloten bronsysteem en vloerverwarming.  En isoleerden vloer, wanden en plafond. Daarmee reduceerden wij het netto energieverbruik tot 0. Zo werken we nu alweer een jaar in een comfortabel en duurzaam pand.

Wat leveren de energiemaatregelen op?
Meestal verdien je je investering binnen 10 jaar terug. De maatregelen zijn niet alleen beter voor het milieu en comfort, maar ook goed voor je portemonnee. Je maakt een bestaand pand weer toekomstbestendig en aantrekkelijk.

Energietransitie: afwachten of in actie komen?
Doen, en wel nu! Verduurzamen is echt niet alleen voor de lange termijn interessant. Zo zijn kantooreigenaren – en ondernemers die gebruikmaken van een kantoor – verplicht om al vanaf 2023 minimaal energielabel C te hebben. En dat is al heel snel. Bovendien is er voor ondernemers een speciale aanmoedigingssubsidie (BIK-regeling) te verkrijgen. Wakker worden dus.

Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?
Zet je over je drempels heen en investeer nu in een energiezuinig pand. Weg met de cellenstructuur bijvoorbeeld. En ga niet op prijzenjacht, maar zorg voor een deskundig bouwteam. Met daarbij een onafhankelijk calculatiebureau dat de bouwprijzen in de gaten houdt. Zo hou je de kosten in de hand en kan jij de beste keuzes maken.

Tot slot, waar krijg jij energie van?
Het welzijn van een mens in een ruimte. Juist, omdat dat voor zo veel mensen belangrijk is. Het mogen meedenken en vormgeven beschouw ik als een voorrecht.