Herdenken en vieren in april en mei

18 april 2024
Nederlandse vlag

In april en mei zijn er verschillende momenten waarop we herdenken en vieren. Bij een aantal gelegenheden is er een lid van het college van B en W aanwezig.

Overzicht van de herdenkingen en vieringen in Leusden. 

Bloemlegging Stenen Man bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort met leerlingen van de Montessorischool, Leusden.

Datum: donderdag 18 april, 13.00 uur
Locatie: Stenen Man Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Alle bovenbouwleerlingen, leerlingen van groep 5 en overige belangstellenden verzamelen zich bij de ingang van het museum Nationaal Monument Kamp Amersfoort (Loes van Overeemlaan 19, Leusden). Wethouder Treep zal net als de leerlingen bloemen neerleggen bij De Stenen Man, het gedenkteken voor allen die het leven lieten in kamp Amersfoort.

Sinds 1985 doet Montessorischool ’t Ronde mee aan het project “Adopteer een Monument”. De jarenlange traditie wordt levend gehouden doordat elk jaar de oudste leerlingen de kranslegging overgedragen aan jongere leerlingen van de school.

Herdenking en bevrijding Kamp Amersfoort 

Datum: vrijdag 19 april, 13.00 uur
Locatie: Kamp Amersfoort

Op 19 april 1945 werd Kamp Amersfoort overgedragen aan het Rode Kruis. Elk jaar herdenken wij op deze dag de overdracht van Kamp Amersfoort door de nazi's aan het Rode Kruis. We staan stil bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en Kamp Amersfoort in het bijzonder en bezinnen ons op onze hedendaagse vrijheden.

Koningsspelen

Datum en tijd: vrijdag 19 april, 9.30 uur
Locatie: Alle basisscholen

Op vrijdag 19 april zijn de Koningsspelen. De groepen 3 tot en met 8 van alle basisscholen in Leusden en Achterveld doen mee. Wethouder Marleen Treep is om 9.30 uur aanwezig bij de opening bij SV Achterveld. 

Lintjesregen

Datum: vrijdag 26 april, 10.30 uur
Locatie: Huis van Leusden

Uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen door de burgemeester.

Koningsdag

Datum: zaterdag 27 april, 10.00 uur
Locatie: De Til

Aubade en installatie jeugdburgemeester.

Bloemlegging

Datum: vrijdag 3 mei
Locatie: Begraafplaats Rusthof

Het doel is ervoor zorgen dat de oorlogsgraven er zo mooi mogelijk bij liggen tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei, en hiermee respect te tonen aan het ultieme offer dat de slachtoffers gebracht hebben in het gevecht voor de vrede. Stichting Respect verzorgt de bloemlegging op de oorlogsgraven op Rusthof.

Herdenkingsplechtigheid monument van het Stille Ambtenarenverzet (TD Groep)

Datum: zaterdag 4 mei, 11.00 uur
Locatie: Op het plein voor het Huis van Leusden

TD-groep betekent Tweede Distributiestamkaart-groep. Deze kaart was door de bezetter in het  leven geroepen om te voorkomen dat onderduikers nog aan bonnen konden komen, maar de ambtenarengroep was al vóór het uitkomen van die kaart administratief voorbereid, zodat talloze onderduikers nog gewoon hun bonnen kregen. Twee jaar later, op 29 september 1994, werd het monument door de toenmalige staatssecretaris van Binnenlandse Zaken mr. Jacob Kohnstamm onthuld. De burgemeester zal de aanwezigen toespreken en een krans neerleggen.

Datum: zaterdag 4 mei, 18.00 uur
Locatie: St. Jozefkerk, Hamersveldseweg 51, Leusden

De monumenten bij de Sint Jozefkerk zijn aangebracht ter nagedachtenis aan vijftien medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De slachtoffers behoorden tot de parochie van de Sint-Jozefkerk. Er is een herdenking voor deze vijftien mensen.
 

Herdenking ‘Gedenkkruis Jannetjesdal’

Datum: zaterdag 4 mei, 14.00 uur
Locatie:  Leusderheide

Het gedenkkruis bij het Jannetjesdal in Leusden is opgericht ter nagedachtenis aan de (waarschijnlijk) twintig leden van de Inlichtingendienst die hier op 20 juli 1943 door de bezetter zijn geëxecuteerd en begraven. Van 14.00 tot 15.00 uur is er een plechtigheid op de Leusderheide bij het gedenkkruis Jannetjesdal, in aanwezigheid van bestuurders van gemeente Amersfoort en Leusden. Verzamelen om 13.30 uur aan de Kolonel van Rooijenweg. De burgemeester zal namens Leusden de aanwezigen toespreken en een krans neerleggen

Herdenking Asschatterkeerkade

Datum: zaterdag 4 mei, 20.00 uur                           
Locatie: Monument Asschatterkeerkade

Het monument aan de Asschatterkade in Leusden is opgericht ter nagedachtenis aan de vier medeburgers die hier op 27 april 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd. Om 19.20 uur kunnen de belangstellenden zich verzamelen op de  parkeer plaats bij van Roomen, Asschatterweg. Om 19.30 start de tocht naar het monument.Bij het monument is om 20.00 uur een herdenkingWethouder Wim Vos zal namens Leusden de aanwezigen toespreken en een krans neerleggen

Stille Tocht Nationaal Monument Kamp Amersfoort – Rusthof

Datum: zaterdag 4 mei, 18.45 uur
Locatie: Kamp Amersfoort en Rusthof

De Stille Tocht wordt gelopen in aanwezigheid van de burgemeester van Amersfoort en loco burgemeester Jan Kramer (Leusden), jeugdburgemeesters van Leusden en Amersfoorten leerlingen van groep 7/8 van de Johannes Calvijnschool Amersfoort.

De Stille Tocht gaat van Nationaal Monument Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof en wordt gelopen in aanwezigheid van burgemeester Lucas Bolsius, wethouder Ben van Koningsveld, kinderburgemeester Aiden Seijmonson van gemeente Amersfoort, loco burgemeester Jan Kramer en jeugdburgemeester Eva Matakupan van gemeente Leusden. Geïnteresseerden die willen meelopen worden verzocht vanaf 18.15 uur te verzamelen op het binnenplein van Kamp Amersfoort.  

Voorafgaand aan de Stille Tocht spreekt om 18.30 uur, schrijver, journalist en uitgever Arjeh Kalmann. Om 18.45 uur vertrekt de stoet. De Stille Tocht leidt langs het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ (ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd), via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar het Sovjet Ereveld en begraafplaats Rusthof. Hier leggen de (loco)burgemeesters bloemen bij het ‘Veteranenmonument’ en het gedenkteken voor ‘De Onbekende soldaat’. 

De Stille Tocht eindigt bij de binnenplaats van Rusthof. Hier leggen de (loco)burgemeesters samen met de jeugd- en kinderburgemeester van Amersfoort en Leusden, kransen. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Daarna draagt special arts dichteres Nadia Doove een gedicht voor en spreekt de burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius.
 
Voor mensen die slecht ter been zijn, rijdt een personenbusje achter de Stille Tocht aan van Kamp Amersfoort naar Rusthof. Na afloop rijdt deze weer terug naar Kamp Amersfoort.

Herdenking 4 mei St. Jozefkerk Achterveld

Datum: zaterdag 4 mei, 19.15 uur
Locatie: St. Jozefkerk Achterveld

Op 4 mei om 19.15 uur is de herdenking in de St. Jozefkerk te Achterveld met aansluitend een stille tocht bij de monumenten in het park. Met medewerking van basisscholen, muziekvereniging D.W.S. en kerkkoor Vivente. De burgemeester zal namens de gemeente Leusden spreken en een krans neerleggen.

Geen Bevrijdingsontbijt  

Normaal vindt er op de ochtend van Bevrijdingsdag een wel heel speciaal ontbijt plaats: het Bevrijdingsdagontbijt voor het Huis van Leusden. Dit jaar valt 5 mei op zondag. Daarom is er dit jaar geen bevrijdingsontbijt.

Bevrijdingsvuur

Datum: zondag 5 mei, 10.15 uur
Locatie: St. Jozefkerk Achterveld

Op 5 mei worden om 10.15 uur de lopers met het bevrijdingsvuur bij het beeldje Bijna Vrij in de tuin van de St. Jozefkerk ontvangen. Dit jaar wordt extra aandacht gegeven aan de veteranen. Het bevrijdingsvuur wordt in ontvangst genomen door Achtervelder Peter Wieman, majoor b.d. Hij houdt een toespraak over de actualiteit van 2024, over oorlog en vrede.

Alle andere veteranen in Achterveld worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. 

Bloemen Sovjet Ereveld

Datum: woensdag 8 mei, tussen 9.00 uur en 17.00 uur
Locatie: Sovjet Ereveld

Ter nagedachtenis aan de Sovjetsoldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid hebben gevochten, kunt u een krans laten bezorgen op woensdag 8 mei tussen 9.00 uur en 17.00 uur op begraafplaats Rusthof, Dodeweg 31, Leusden. De medewerkers van Rusthof zullen deze kransen op het Sovjet Ereveld plaatsen.