Subsidie voor klimaataanpassing

01 augustus 2023
plaatje van een groene tuin

De gemeente Leusden heeft 50.000 euro subsidie gekregen van de Provincie Utrecht voor klimaatadaptatie en het groener maken van de leefomgeving. De gemeente Leusden en het Waterschap verhogen dit bedrag met ieder 35.000 euro.

Met deze subsidie start De Groene Belevenis in het najaar 2023 een meerjarig project om inwoners bewust te maken van de gevolgen van klimaatverandering. Ook ondersteunt De Groene Belevenis  inwoners om zelf maatregelen te nemen.

Klimaatverandering

Het klimaat verandert. We krijgen steeds vaker te maken met hevige regen en periodes van droogte. Om schade te voorkomen is het belangrijk dat inwoners zich voorbereiden op de klimaatverandering. Dit kan bijvoorbeeld door meer groen aan te brengen in eigen tuin en tegels te vervangen door planten. Meer groen zorgt voor verkoeling, een betere wateropvang én biedt meer ruimte aan insecten en andere dieren. 

Project De Groene Belevenis

Het project van De Groene Belevenis gaat over onder andere de organisatie van kenniscafés en praktische doe-workshops. Ook kunnen particuliere met een tuin een op maat gemaakt tuin- en regenwateradvies krijgen, waarmee ze hun eigen tuin klimaatbesteding kunnen maken. Ook zullen in twee buurten vergroeningsacties worden georganiseerd en komt er een groene activiteit voor alle inwoners in Leusden.

Wethouder Kramer: “We zijn natuurlijk blij met deze subsidie. Veel inwoners willen best in actie komen, maar weten gewoon niet hoe. Deze subsidie en vooral het project dat hieruit voort komt, helpt die inwoners op weg. Samen maken we Leusden klimaatbestendiger.”