Subsidie voor groen dak en groene gevel

28 februari 2024
Groen dak

Vanaf 6 maart 2024 is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanleg van een groen dak of een groene gevel in de gemeente Leusden. Per vierkante meter kan een maximum van 20 euro subsidie worden aangevraagd via de website van de gemeente.

Voordelen

Een groen dak of een groene gevel biedt tal van voordelen en niet alleen voor planten en dieren. Zo heeft het een isolerende werking. In de winter houdt het warmte binnen en in de zomer houdt het de warmte juist buiten. Ook werkt het geluidsisolerend. Geluiden van buiten worden door het groene dak of de gevel gedempt. Daarnaast houden planten regenwater vast, wat een voordeel is als er veel neerslag valt.

Win-winsituatie

“We moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering. Tegels uit de tuin halen en vervangen voor groen is een manier om dat te doen, maar een groene gevel of een groen dak biedt nog meer voordelen. Niet alleen is het goed voor de natuur en de biodiversiteit, maar het verhoogt ook het eigen wooncomfort. Een win-winsituatie dus, waar we tot en met 2026 50.000 euro per jaar subsidie voor beschikbaar stellen,” zegt wethouder Jan Kramer.

Kenniscafé

Wist u dat een groene gevel geen schade aan u gevel oplevert? En wist u dat een groen dak een gunstig effect heeft op de werking van zonnepanelen? Voor het antwoord op alle vragen kunt u op woensdag 6 maart 2024 terecht in de bibliotheek van Leusden. Vanaf 19.00 uur wordt daar een kenniscafé gehouden, waar u meer informatie krijgt. Ook is er een informatiemarkt, waar 3 aanbieders aanwezig zijn. Aanmelden voor het kenniscafé kan via de website van Groen Leusden.