Veel vragen over bericht wanneer welke wijk van het gas af gaat

27 januari 2021
Woman and child wearing colorful pair of woolly socks warming cold feet in front of heating radiator in winter time. Electric or gas heater at home.

Over het gemeentebericht ‘Wanneer gaat jouw wijk van het gas af’ in de Leusderkrant ontvangen wij veel vragen. Deze vragen gaan over of iedere woning meteen een warmtepomp moet installeren. En of het klopt dat elke woning binnen nu en 15 jaar van het gas af gaat. Dit is niet het geval.

Wanneer Leusden precies aardgasvrij wordt, is nu nog niet bekend. Allereerst richt de gemeente zich op het besparen van aardgas. Voor sommige huizen kan een warmtepomp nu al een logische keuze zijn, maar de meeste woningen zijn daar nog niet klaar voor. En dat hoeft nu ook nog helemaal niet. De focus ligt dan juist op het nemen van isolatiemaatregelen en zo energie besparen. In de komende 15 jaar gaat de gemeente samen met bewoners en gebouweigenaren voor iedere wijk uitwerken welke maatregelen het beste zijn. Dit is een wijkwarmteplan.

Wethouder Erik van Beurden: “Ik wil graag de ongerustheid van sommige inwoners wegnemen en benadrukken dat Leusden echt de tijd neemt om van het aardgas af te gaan. De overheid heeft met gemeenten afgesproken dat we tot 2050 de tijd hebben en die tijd nemen we ook. Voor woningen die gebouwd zijn na 1992 is het gemiddeld genomen relatief eenvoudig om aardgasvrij te worden, maar voor de meeste woningen is het wel een behoorlijke klus. De eerste stap is dan isoleren en je huis op die manier voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst. Al met al denken we in de periode tot 2035 vooral bezig te zijn met de voorbereidingen, om in de jaren daarna op een verstandige manier van het gas af te kunnen.”

Wilt u weten wanneer er in uw wijk een wijkwarmteplan wordt gemaakt? Bekijk deze overzichtskaart. Heeft u nu al verbouwingsplannen of moet u uw cv-ketel vervangen? Energieloket IkwilWatt helpt u met onafhankelijk advies.