Windmolenlocaties in Leusden onbespreekbaar

07 juli 2022

Provincie Utrecht heeft gemeenten opgeroepen om met meer windmolenlocaties te komen en bestaande plannen sneller op te pakken. Zij stelt dat in de provincie 70 potentiële windlocaties zijn. Vijf daarvan bevinden zich in de gemeente Leusden. Deze locaties zijn voor de gemeente onbespreekbaar.

Opwekken van duurzame energie

Gemeente Leusden ondersteunt het belang van de opwek van duurzame energie. Zowel voor het behalen van de klimaatdoelen, alsook voor minder afhankelijkheid van andere landen en een betere betaalbaarheid van onze energie. Tegelijkertijd hecht de gemeente ook sterk aan draagvlak voor duurzame plannen.

Alleen zoekgebied langs de A28

Uit een recent, zorgvuldig participatietraject onder inwoners en belanghebbenden kwam alleen het zoekgebied langs de A28 naar voren. Voor dit zoekgebied wacht Leusden de uitkomsten van het belemmeringenonderzoek af, alvorens de gemeenteraad een besluit zal nemen over het vervolg. De overige locaties krijgen onvoldoende steun vanwege zorgen om de gezondheid en welzijn. De oproep van de Provincie is voor de gemeente dan ook geen reden om deze locaties opnieuw bespreekbaar te maken.