Slimme verkeerslichten

In de gemeente Leusden staan 20 verkeerslichten. 3 zijn er omgebouwd tot intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s). Dit zorgt voor een snellere, slimme doorstroom van het verkeer.

De iVRI’s zijn verbonden met internet, waardoor zij kunnen communiceren met elkaar en met weggebruikers. Het doel is om alle verkeerslichten in Leusden om te bouwen naar slimme verkeerslichten. Via het programma Talking Traffic van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt op landelijk niveau werk gemaakt van de ombouw van alle Nederlandse verkeerslichten naar iVRI’s.

Schwung

Een fietstocht maken is ontspannen, maar wachten voor een rood verkeerslicht is minder leuk. Daarom kun je nu in de hele provincie Utrecht gebruik­maken van Schwung in de Ik Fiets-app.

Schwung is een voorbeeld van slimme mobiliteit. Deze app staat in verbinding met verkeerslichten op jouw route, waardoor je sneller groen licht krijgt. Je kunt de app gewoon gebruiken wanneer je telefoon in je zak zit. En de app is anoniem jouw fetsroutes worden dus niet aan jouw persoonlijke gegevens gekoppeld. 

Ook gebruikmaken van Schwung?

Download de Schwung-app of de Ik Fiets-app op je telefoon. Daar vind je ook meer informatie over Schwung.