Verkeer en mobiliteit

Leusden is met de auto, de fiets en het openbaar vervoer goed bereikbaar. Leusden heeft twee aansluitingen op de snelweg A28 en is vanaf station Amersfoort goed te bereiken met de bus. De fiets is voor Leusdenaren en bezoekers een veel gebruikt vervoermiddel. Leusden heeft naast een fietsvriendelijk centrum een prachtig buitengebied met mooie fietsroutes.

Mobiliteitsplan

Op 30 september 2021 heeft de gemeenteraad het Mobiliteitsplan ‘Leusden kijkt vooruit’ vastgesteld. Dit plan bevat de koers die de gemeente de komende jaren zal varen als het gaat om verkeer en vervoer. Het mobiliteitsplan kunt u downloaden.

Verkeersveiligheid

In de gemeente Leusden is verkeersveiligheid erg belangrijk. De gemeente werkt daarbij samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de provincie Utrecht.

Wilt u een onveilige verkeerssituatie melden? Dat kan bij Veilig Verkeer Nederland.

Hardrijden

Vindt u dat er in uw wijk of buurt te hard wordt gereden? Dit kunt u samen met uw buren melden bij Veilig Verkeer Nederland. VVN heeft een aantal acties ontwikkeld, waarmee u ook zelf iets kunt doen aan de verkeersveiligheid in uw buurt.

Flitspalen

Op het kruispunt Randweg - Groene Zoom en op de Randweg tussen de rotonde bij Schotkamp en de aansluiting van de Valleilaan is een flitspaal geplaatst. De flitspaal gaat handhaven op rijden door rood licht en snelheidsovertredingen. Lees er meer over in het nieuwsbericht.

 

Openbaar vervoer

Leusden is met het openbaar vervoer goed te bereiken. Bekijk de website voor actuele informatie en vertrektijden. De belangrijkste buslijnen zijn:

  • Buslijn 17 van en naar station Amersfoort.
  • Buslijn 299 van en naar Utrecht Rijnsweerd Noord via WKZ-Maxima en UMC Utrecht.
  • Buurtbus 509 van Barneveld via Achterveld, Leusden naar Nijkerk.

Parkeren

Het parkeren in Leusden is gratis.

  • Om lang parkeren tegen te gaan, zijn er op enkele plaatsen blauwe zones. Parkeren op een blauwe zone is voor maximaal 3 uur in de Hamershof en 2 uur in de Biezenkamp. Het is niet mogelijk om een ontheffing voor blauwe zones aan te vragen.
  • Parkeren en opladen elektrische auto's. In Leusden zijn verschillende parkeerplaatsen met een laadpaal. Bekijk de kaart waar u ze kunt vinden. 
  • Parkeren gehandicapten. In leusden zijn ook parkeerplaatsen voor gehandicapten. U heeft hiervoor een parkeerkaart voor gehandicapten nodig. Kunt u niet ver lopen? Dan kunt u voor uw eigen auto een parkeerplaats voor gehandicapten aanvragen.
  • Parkeren AFAS Theater. Op de website van AFAS kunt u meer informatie vinden over uw theaterbezoek en parkeren.

Fiets

De gemeente Leusden is voorstander om de fiets te gebruiken. In het mobiliteitsplan heeft de fiets een belangrijke plaats. Binnen Leusden ben je met de fiets vaak sneller dan met de auto op de plaats van bestemming. Bij het ontwerpen van wegen, fietspaden, en kruispunten wordt rekening gehouden met de fiets.

Ik Fiets App

De gemeente Leusden is partner van de Ik Fiets app. Pak je vaak de fiets? dat wordt nu beloond! Met de Ik Fiets app op je smartphone ontvang je spaarpunten voor al je fietskilometers. En die kun je inwisselen voor leuke aanbiedingen, of doneren aan een goed doel.