Huisvesting Oekraïners

Veel Oekraïners zijn op de vlucht geslagen voor de oorlog in hun land. Leusdenaren staan klaar om hulp en onderdak te bieden aan de vluchtelingen. Dat koesteren we. En ook als gemeente kijken wij hoe we kunnen helpen bij deze verschrikkelijke situatie. Op deze pagina houden we u zo goed mogelijk op de hoogte.

Gemeentelijke opvanglocatie

De gemeente heeft een tijdelijke opvanglocatie geopend voor Oekraïense ontheemden. In een voormalig kantoorpand aan de Storkstraat worden sinds 2022 ongeveer 230 Oekraïners opgevangen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun thuisland. De gemeente huurt het pand aan de Storkstraat van AFAS. Het huidige huurcontract loop tot en met mei 2026. Op dit moment wordt door de gemeente gezocht naar alternatieve opvanglocaties voor na mei 2026.

Vragen over Oekraïense vluchtelingen

Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met het kantoor op de Storkstraat.

Particuliere opvang

Inwoners van Leusden bieden soms ook onderdak aan Oekraïners. De Rijksoverheid heeft gemeenten gevraagd om te zorgen voor de registratie van vluchtelingen. Zo ontstaat een beter beeld van het aantal Oekraïners dat in Nederland is en hoe zij kunnen worden geholpen. Het wordt daarmee voor hen ook eenvoudiger om zich in te schrijven bij een zorgverzekeraar of om zich op te geven voor onderwijs.

Melden

Biedt u onderdak aan Oekraïners? Laat ons dit dan weten door contact op te nemen met het kantoor op de Storkstraat via telefoonnummer 06 114 317 88, bereikbaar van 08.00 - 21.00 uur, 7 dagen per week, of stuur een e-mail.

Afspraak

De gemeente plant naar aanleiding van uw melding een afspraak in, zodat de Oekraïners worden ingeschreven en de inwoners van Leusden begeleidt in het proces van huisvesting.

Belangrijke websites

  • Bij de Veiligheidsregio Utrecht kunnen bedrijven, particulieren en gemeenten terecht met vragen rondom de opvang van vluchtelingen.
  • Meer informatie over de Russische inval in Oekraïne en praktische informatie voor Nederlanders in Oekraïne vindt u op de website van de Rijksoverheid.
  • Op de website van Vluchtelingenwerk vindt u informatie over hoe u Oekraïners die op de vlucht zijn kunt helpen, met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, door huisvesting aan te bieden of door spullen te doneren.
  • RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.
  • De internationale vluchtelingenorganisatie UNHCR helpt in Oekraïne en in omliggende buurlanden door ter plekke noodhulp te bieden.
  • Open Embassy is op zoek naar mensen die goed Engels spreken, goed zijn in het verzamelen van informatie en/of de Oekraïense taal spreken. Het netwerk wordt ingezet om Oekraïense vluchtelingen te helpen met huisvesting, mentale gezondheid en praktische en juridische zaken.
  • Verschillende dierenhulporganisaties hebben gezamenlijk een meldpunt opgericht voor hulp aan vluchtelingen met huisdieren.
  • Rode Kruis heeft een WhatsApp hulplijn voor Oekraïense vluchtelingen opgezet. Daarnaast is er een Nederlandstalige informatielijn opgezet voor mensen die vragen hebben over het helpen van Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Deze informatielijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 op 070-44 55 888.
  • Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen stelt gratis online beginnerscursus Nederlands beschikbaar.