Nieuws over wolf
Landgoed Den Treek weer open na noodbevel
Het noodbevel voor de afsluiting van een gebied binnen landgoed Den Treek-Henschoten is vervallen per 2 september, 2024. Dat betekent dat het gebied weer open is voor bezoekers.
Wat is er veranderd?
Wolvenexperts geven aan dat nu de welpen circa 4 maanden oud zijn zij niet meer op een vaste plek verblijven. Ze zijn zelfstandiger en kunnen nu zelf vluchten als er mensen in de buurt komen. Van het ouderpaar verwachten experts dat ze minder beschermend gedrag vertonen en dat zij het voorbeeld zullen geven aan hun welpen om mensen te mijden. Daarnaast is de periode van de zomervakantie afgelopen en zijn er minder mensen in het bos. De kans is daardoor kleiner dat wolf en mens elkaar treffen en daarmee is ook de kans op incidenten kleiner.
Belangrijk
Wel geldt nog steeds het dringend advies van de provincie om in het bosgebied Utrechtse Heuvelrug zeer voorzichtig te zijn. Houd daarom honden aangelijnd en ga niet de bossen in met kleine kinderen.
Dringende waarschuwing bezoekers Utrechtse Heuvelrug in verband met wolf
Naar aanleiding van het incident op woensdagochtend 31 juli met zeer waarschijnlijk een wolf bij Austerlitz, roepen provincie en de gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en de Utrechtse Heuvelrug inwoners en bezoekers op om zeer voorzichtig te zijn in het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug. Het dringende advies is om niet met kleine kinderen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in genoemde gemeenten te bezoeken.
Verontrustend en atypisch gedrag
Wolvendeskundigen geven aan dat als het daadwerkelijk een confrontatie tussen wolf en kind betrof, er dan sprake is van verontrustend en atypisch gedrag. De provincie Utrecht heeft opdracht gegeven voor een spoedanalyse van het DNA om vast te stellen of het DNA van een wolf is. De provincie heeft ook opdracht gegeven om, indien mogelijk, te laten bepalen welke specifieke wolf het is geweest. Op die manier kan inzicht verkregen worden of deze wolf mogelijk ook bij andere incidenten betrokken is geweest. De provincie houdt er ernstig rekening mee dat het om dezelfde wolf gaat die eerder betrokken was bij incidenten in Leusden met een ander meisje en een hond en heeft daarom besloten om een afschotvergunning voor te bereiden.
Voor meer informatie kunt u de pagina Dringende waarschuwing bezoekers Utrechtse Heuvelrug in verband met wolf bekijken.
Wat moet u doen als u een wolf tegenkomt?
- Probeer kalm te blijven.
- Houd afstand tot de wolf, bij voorkeur 100 meter.
- Blijf op de toegestane paden en wegen.
- Komt de wolf te dichtbij? Ren niet weg maar neem langzaam afstand, spreek luid en maak gebaren.
- Loop de wolf niet achterna.
- Voer of lok de wolf niet.
- Houd je hond kort aangelijnd. Lees meer over hondenlosloopgebieden.
Meer informatie over de instructies bij het zien van een wolf is te vinden op de website van Bij12.
Als u een wolf heeft gezien, vragen wij dit te melden bij Wolvenmeldpunt BIJ12. Dit is het landelijke Wolvenmeldpunt.
Algemene vragen over de wolf
Wat is de laatste stand van zaken rond de wolf?
In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug. De provincie Utrecht, gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug roepen inwoners en bezoekers op om zeer voorzichtig te zijn in het bosgebied Utrechtse Heuvelrug. Het dringende advies is om in de genoemde gemeenten de bossen niet met jonge kinderen en loslopende honden in te gaan.
Wat is de rol van de provincie ten aanzien van de wolf?
De provincie heeft als wettelijke taak de bescherming van de wolf met de daarbij behorende verplichtingen. Daartoe monitoren we het gedrag van de wolven in onze provincie en nemen maatregelen om zo goed mogelijk met wolven samen te leven. Maar ook maatregelen te nemen om (verdere) incidenten te zien te voorkomen.
Waarom schiet de provincie de wolven niet af?
De wolf is een strikt beschermde diersoort. In de omgevingswet staat dat wolven niet mogen worden afgeschoten. Afschieten, of uit de populatie nemen, kan alleen als er een vergunning voor afschot is verleend. De ernst van de voorgevallen incidenten is voor Provincie Utrecht in ieder geval een reden om een vergunningsaanvraag voor afschot voor te bereiden. Om zo voorbereid te zijn om in te grijpen als dat nodig is. De provincie heeft daarnaast vergunningen aangevraagd om wolven in de provincie te vangen om te kunnen ‘zenderen’ en/of weer schuw te kunnen maken voor mensen.
Vragen over veiligheid voor mens en dier
Wat moet ik doen als ik een wolf tegenkom?
- Ren niet weg
- Probeer afstand te houden en/of te creëren
- Hond(en) aanlijnen
- Komt een wolf toch te dichtbij, spreek luid en maak jezelf groot.
- Laat weten dat je er bent
- Loop langzaam achteruit
- Loop een wolf niet achterna
Kom je welpen tegen? Ga zo snel mogelijk weg
Maak een melding bij het wolvenmeldpunt.
Wat doet u als u op de fiets een wolf tegenkomt?
- Blijf rustig
- Stap af
- Praat met duidelijke stem
- Loop met fiets en al rustig achteruit/weg van de wolf en probeer afstand te creëren
- Plaats je fiets tussen jezelf en de wolf als nodig
- Fiets rustig door/terug als de gelegenheid zich weer voordoet
- Zorg voor goede verlichting
- Houd overzicht
Woont u in het bosgebied met jonge kinderen?
Als u met kleine kinderen woont in het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug, dan is het logischerwijs niet geheel mogelijk om het advies van de provincie om het bosgebied te mijden met kleine kinderen te volgen. We begrijpen dat dit voor u als bewoner van het gebied een moeilijke situatie is. Daarom raden we aan om extra alert te zijn als u met kinderen in het bosgebied bent, kinderen dichtbij te houden en altijd in het zicht. Ziet u een wolf? Volg dan de richtlijnen.
Weer naar school door het bos?
Kies dan voor een route buiten het bosgebied. Is dat voor uw kind geen optie? Zorg er dan voor dat uw kind in een groep naar school gaat. Is uw kind klein (onder de 10 jaar)? Zorg er dan voor dat uw kind onder begeleiding van een volwassene naar school gaat. Wees extra alert. Houd de kinderen dichtbij en altijd in het zicht. Ziet u een wolf? Volg dan de richtlijnen
Scholen, BSO’s en kinderopvang in de buurt van het bos
Het advies is om bij scholen, BSO’s en kinderopvang in (de buurt van) het bosgebied alert te zijn en voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Houd de kinderen dichtbij en altijd in het zicht. Volg bij het zien van een wolf de richtlijnen.
Kan ik met mijn hond de natuur in?
Er is een noodbevel van kracht voor Landgoed Den Treek-Henschoten vanwege de aanwezigheid van een wolvenpaar met welpen in het gebied. Om die reden is het tijdelijk niet toegestaan om dit gebied te bezoeken.
We adviseren dringend niet met jonge kinderen of honden de bossen in te gaan in de gemeente Zeist, gemeente Woudenberg, gemeente Leusden en gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Buiten deze gemeenten geldt het dringende advies niet, maar is het wel verstandig om honden aan te lijnen en dichtbij te houden. Ook in hondenlosloopgebieden.
Kan ik met een paard de natuur in?
Het afgezette gebied in Den Treek is ook voor paardrijders afgesloten. Voor het overige geldt: handel met gezond verstand en volg de algemene instructies op wanneer je een wolf tegenkomt.
Wat moet ik doen wanneer ik een wolf tegenkom met mijn paard?
Het belangrijkste is om niet in paniek te raken tijdens een ontmoeting met een wolf. Blijf rustig, draaf of galoppeer niet weg. Plaats het paard met het hoofd naar de wolf, zodat het paard de wolf kan zien.
Ben je met meerdere paarden?
- Plaats de paarden dan naast elkaar, met hun hoofd naar de wolven.
- Als de wolf niet weggaat, stap je langzaam langs de wolven.
- Klap niet in je handen en zwaai niet met je armen, om je paard niet te laten schrikken.
- Volg de wolf niet, ook niet om foto’s te maken. Een wolf zal zich verdedigen als hij het gevoel heeft in het nauw te worden gedreven.
- Houd een eventuele hond aangelijnd en dichtbij jezelf en je paard.
- Het is beter om geen honden mee te nemen op buitenrit in een gebieden waar wolven leven, zoals de Utrechtse Heuvelrug.
Ik ben paardenhouder in het gebied. Wat kan ik doen om mijn paarden te beschermen?
U kunt gebruikmaken van een subsidie om wolfwerende rasters aan te schaffen. Raadpleeg het subsidieloket voor meer informatie over deze subsidie. U kunt hier met terugwerkende kracht gebruik van maken. Onze wolvenconsulent kan u adviseren over de juiste rasters en de juiste plaatsing hiervan.
Vragen over het noodbevel Den Treek
Wat betekent een noodbevel?
In dit geval is het noodbevel afgegeven om het gebied af te sluiten. Dit doen we uit voorzorg voor de veiligheid van mens en dier. Dit betekent dat mensen niet meer in dit gebied mogen komen.
Waarom wordt er een heel gebied afgesloten?
De keuze om een deel van Landgoed Den Treek – Henschoten af te sluiten heeft te maken met de veiligheid van bezoekers en de wolven in het gebied.
Om welk gebied gaat het precies?
U kunt een kaart zien op deze pagina. Het afgesloten gebied is in het rood aangegeven. Het gaat om het gebied tussen Waterlooweg, Doornseweg, Heetvelderweg en het onderste deel van Treekerweg. Verder staan bij het begin van de toegangspaden van het afgesloten kerngebied hekken en borden.
Hoe is het gebied bepaald?
Het kerngebied is aangewezen op advies van wolvenexperts die zijn ingeschakeld door de provincie.
Hoe wordt dit gebiedsverbod gehandhaafd?
Wij doen een beroep op ieders gezond verstand. Blijf weg uit het gebied en zoek de wolf niet op! Om het kerngebied staan hekken en er worden extra politieagenten en groene boa’s ingezet om het verbod te handhaven.
Worden er borden geplaatst om mensen te waarschuwen? Zo nee, hoe worden mensen anders gewaarschuwd?
Ja, in het gebied staan borden om mensen te waarschuwen.
Hoe weet ik waar ik niet mag komen?
Bij het begin van de toegangspaden van het afgesloten kerngebied staan hekken en borden.
Hoelang duurt de afsluiting van het gebied?
Het kerngebied blijft tot en met 1 september 2024 afgesloten.
Waarom hebben jullie niet meteen ingegrepen?
We maken continue een inschatting van de veiligheid in het gebied in Leusden, om te beoordelen in hoeverre het veilig is voor mensen om in het gebied te verblijven. Nu we zien dat de oproep om het gebied te vermijden onvoldoende werkt, is de burgemeester van de gemeente Leusden genoodzaakt om een noodbevel af te kondigen.
Ik loop graag met mijn hond in het gebied. Wat kan ik doen?
Voor huisdiereigenaren geldt hetzelfde bevel en advies. Vermijd het gebied en houd uw hond aan de lijn.
Is dit tijdelijk?
Op dit moment is het dringende advies aan mensen om het gebied te mijden. Hoe lang dit gaat duren is nu nog niet duidelijk. Zodra Den Treek veilig genoeg is voor bezoekers, zal het gebied weer open gaan en het advies vervallen
Om hoeveel wolven gaat het?
Voor zover bekend gaat het op dit moment om drie wolven en vijf welpen.
Een kind is door een wolf aangevallen. Wat gaat de gemeente doen om herhaling te voorkomen?
We roepen mensen op om het landgoed Den Treek-Henschoten te vermijden. Ook geldt er voor een kerngebied een verbod en is dit gebied daardoor niet toegankelijk. Met deze maatregelen willen wij confrontaties tussen mens en wolf voorkomen.
Vragen over het incident van 31 juli 2024
Mag ik nog met kleine kinderen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in?
Het dringende advies is om niet met jonge kinderen de bossen in de gemeente Leusden, gemeente Zeist, gemeente Woudenberg en gemeente Utrechtse Heuvelrug te gaan.
Voor welk gebied geldt dit advies?
Het advies geldt voor de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, specifiek de bosgebieden van de gemeente Leusden, gemeente Zeist, gemeente Woudenberg en gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het advies is afgegeven door de provincie Utrecht en gemeente Leusden, gemeente Zeist, gemeente Woudenberg en gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Is er een kaart van dit gebied?
Er is momenteel geen kaart van dit gebied beschikbaar.
Gaat het om dezelfde wolf?
De provincie kan hier nog niets met zekerheid over zeggen. Voor het wolf en kind incident op 16 juli is inmiddels zeker dat het een wolf was. Onderzocht gaat nog worden om welke wolf het gaat. Voor het incident van 31 juli, worden nog twee dingen onderzocht, namelijk was het een wolf en zo ja, om welke wolf gaat het?
Wordt er nieuw DNA-onderzoek uitgevoerd?
Ja, er wordt nieuw (spoed) DNA-onderzoek uitgevoerd n.a.v. dit incident.
Wanneer zijn de resultaten van dit onderzoek bekend?
We zullen zo snel mogelijk de resultaten van het DNA-onderzoek met het publiek te delen zodra deze beschikbaar zijn.
Als er sprake blijkt van een probleemwolf in de provincie, komt er dan een afschotvergunning?
Een afschotvergunning is aan heel veel regels gebonden en wordt niet zomaar afgegeven. We werken eraan om een afschotvergunning gereed te hebben voor het geval dat echt nodig is. Als provincie houden we nauwlettend de vinger aan de pols van de ontwikkelingen rondom de wolf. Dat doe we met intensieve monitoring en door constant contact met wolvendeskundigen om de noodzakelijke en zorgvuldige besluiten te nemen. Het afgeven van juridische houdbare vergunningen vraagt tijd en goede onderbouwing.