Alles behalve PMD

Plastic zakjes, wegwerpbekertjes, blikjes en pakjes, ze behoren allemaal tot het PMD-afval. Plastic, metaal en drankpakken om precies te zijn. Per persoon maken we zo'n 30 kilo PMD-afval per jaar.

PMD recycling

Niet alleen is dat een hele hoop, het PMD-afval komt vaak terecht in een mix van andere afvalproducten wat recycling moeilijker maakt. Los van elkaar zijn PMD grondstoffen vaak goed te recyclen, maar in de praktijk zijn ze vaak versmolten en vervuild. Dat zorgt ervoor dat op dit moment slechts 50% van plastic verpakkingen wordt gerecycled. Als het afval niet gerecycled kan worden, gaat het zo de verbrandingsoven in. Jaarlijks wordt er op die manier zo'n 6 miljoen ton afval verbrand. En dat kan anders. Gelukkig zijn er veel andere keuzes! In deze campagne zullen we je niet alleen laten zien waarom het anders moet, maar vooral hoe het anders kan!

Maar hoe dan?

Laten we het hebben over oplossingen. Minder PMD-afval begint bij minder PMD gebruiken. Er zijn talloze manieren waarop je producten kunt verpakken, meenemen en gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan andere verpakkingsmaterialen zoals 'plastic' van suikerrietafval, of 'karton' van tomatenstengels. Deze verpakkingen zijn volledig composteerbaar, en dragen dus niet bij aan de PMD-stroom die de verbrandingsoven in gaat. Andere producten hebben helemaal geen verpakking nodig! Zo kan veel groente en fruit ook verpakkingsvrij gekocht worden en meegenomen in herbruikbare zakjes. En mocht je nou net als wij eens vergeetachtig zijn en je tasje ligt nog thuis, dan dagen we je uit. Wedden dat jij een manier kan verzinnen om tóch je boodschappen mee naar huis te krijgen?

Goed voorbeeld doet goed volgen

Je hoeft het wiel gelukkig niet zelf uit te vinden. Vele duurzame doeners gingen je voor. We stellen ze graag aan je.voor. Laat je inspireren!

Duurzame drankjes

Onderweg even een koffietje halen. Doen we allemaal. Maar waar neem je jouw koffie to go in mee? Een super gaaf opvouwbaar koffiekopje wat je zo in je rugzak gooit en je keer op keer kunt gebruiken? Er zijn steeds vaker duurzame keuzes voor wegwerpbekers. Kies een leuke uit, en je zult hem niet zo snel meer vergeten!

Trotse tasjes

In supermarkten worden plastic tasjes nog behoorlijk vaak verkocht. Ze kosten nu wel wat, maar dat weerhoud je er regelmatig niet van om er toch eentje te kopen als je eigen tasje nog thuis ligt. Wat kan helpen: zorg ervoor dat je eigen tas zo opvallend is dat je hem nooit meer vergeet. 

Wijze wasjes

De was doen, keuken schoonmaken, haren wassen... we wassen wat af. Maar terwijl we bezig zijn met schoonmaken zorgen we ook voor een hoop afval. Al die verpakkingen eindigen weer op de grote afvalberg. Maar dat kan anders! Voor bijna elk schoonmaakmiddel dat jij gebruikt is er een andere duurzamer of verpakkingsvrije keuze. Was je haren bijvoorbeeld met een shampoo bar, doe je was met wasstrips, boen je keuken met allesreiniger tabletten, en doe je afwas met afwasmiddeltabletten. Zo is alles even schoon, zonder de afvalberg te vergroten. Goed bezig!

De markt

Op de markt in Leusden op dinsdagochtend (in de Biezenkamp) kun je veel aanbod vinden dat verpakkingsvrij is. Groenten, fruit, handgemaakte producten, je vindt ze in alle soorten en maten, en vaak zónder plastic verpakking. Zo shop je lokaal én duurzaam.

Leusden in actie

Haal jij je boodschappen al zonder of met je eigen verpakking? Laat het ons weten! We zijn benieuwd naar jouw tips, en bij welke winkeliers je met eigen verpakking terecht kunt. Zo werken we samen aan een lijst met Leusdense winkeliers die afvalvrij aanbod hebben.