Vraag en antwoord subsidieregeling groen dak en groene gevel

Hier vindt u alle informatie voor het aanvragen van subsidie voor een groen dak en groene gevel.

De groendakleveranciers kunnen u hierover informeren. Wilt u het zeker weten? Vraag dan advies aan een bouwkundig constructeur. De adviseur kan u ook oplossingen aandragen om uw dak te verstevigen. Vaak zijn dit heel eenvoudige maatregelen.

Nee, de kosten voor het aanpassen van het dak/gevel moet u zelf betalen en u kunt hiervoor geen subsidie aanvragen.

Neem hiervoor altijd contact op met de eigenaar van het pand want er is een toestemmingsverklaring nodig. Dat is een document waaruit blijkt dat de eigenaar toestemming geeft aan de huurder om een groen dak of gevel aan te leggen.

Neem hiervoor contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 033 of stuur een mail naar gemeente@leusden.nl. Het kan zijn dat u een vergunning nodig heeft.

Nee, u kunt alleen subsidie ontvangen als het dak wordt aangelegd na de ontvangst van de subsidieverleningsbeschikking.

Jazeker, u mag het groene dak of groene gevel zelf aanleggen. Het is in de meeste gevallen een vrij makkelijke klus. Advies laat je van tevoren goed informeren. De subsidie blijft gelijk, u ontvangt maximaal €20 per m2. Als u zelf aan de slag gaat en u laat geen offerte maken. Voor de subsidieaanvraag maakt u zelf een kostenraming die u kan uploaden.

Als het subsidieplafond is bereikt, sluit de website van de gemeente en kunt u voor dat jaar geen subsidie meer aanvragen.

Zodra uw aanvraag compleet en beoordeeld is ontvangt u van ons een subsidieverleningsbeschikking.

Zodra u een aanvraag tot vaststelling (gereedmelding) heeft ingediend ontvangt u na goedkeuring een vaststellingsbeschikking per post. Na ontvangst hiervan duurt het ongeveer 4 weken totdat het bedrag is uitbetaald. Heeft u na 4 weken nog niets ontvangen, belt u dan met het algemene nummer 14033 of mail naar gemeente@leusden.nl met vermelding met het zaaknummer

Nee, alleen voor de materialen kunt u subsidie krijgen. Ook onderhoudsmiddelen vallen buiten de subsidie.

Ja, ook bedrijven, instellingen, verenigingen van eigenaren en woningcorporatie kunnen subsidie aanvragen. Let op: er wordt maximaal 75 m2 per jaar vergoed.

Groene gevels die bestaan uit zelfhechtende planten zónder plantenklimhulp worden niet gesubsidieerd. Deze zelfhechtende klimmers zijn goedkoop in aanschaf, maar vragen intensief onderhoud om de groei te geleiden. Planten op een klimhulp bieden meer schuilruimte voor vogels vanwege de afstand tot de gevel.

Het minimale oppervlakte is 6 m2. Dat heeft te maken met de administratiekosten van de subsidie. De te vergroenen oppervlakken hoeven niet op elkaar aan te sluiten.

Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 033 of stuur een mail naar gemeente@leusden.nl. We kunnen dan anderen deze subsidie verlenen.

Nee, de gemeente geeft voor deze subsidie geen voorschot. Wel kunt u gebruik maken van de mogelijkheden van een stimuleringslening duurzaamheid.

U heeft 6 maanden de tijd tussen ontvangst van de verleningsbeschikking en de aanvraag tot vaststelling. In die termijn is het ruim mogelijk om een groen dak of groene gevel te realiseren,

U mag gewoon subsidie aanvragen. Het digitale aanvraagproces leidt u er doorheen. Heeft u nog vragen, stel ze gerust via mail gemeente@ leusden.nl. De presentaties van het kenniscafé, nuttige tips en links over groene daken vindt u op de website van groenleusden.nl.

Op de site van de groendakaanbieders vindt u veel informatie over de voordelen van een groen dak.

Als gemeente kunnen we hierover geen informatie geven. We mogen geen reclame maken.

Ja dat kan. Ter controle van de gegevens zijn wel de adressen nodig waar de daken/gevels worden aangelegd. Dat geldt ook voor de facturen, foto’s en rekeningen.

Meestal lukt het wel om een foto te maken van het te vergroenen dak vanuit een (dak)raam van uw huis waar u uitzicht hebt op het te vergroenen. Lukt dat niet en is uw dak niet al te hoog, plaats er dan een keukentrap naast. Klim op de trap en zo kunt u het dak goed zien en fotograferen. Het is voor de subsidiebeoordelaar fijn als de omgeving ook op de foto staat. Lukt het niet om een foto te maken, heroverweeg dan de aanleg van een groen dak op die plek. Een groen dak dat u niet kunt zien en/ of nauwelijks kunt bereiken is ook lastig in onderhoud. Een groen dak vraagt niet veel onderhoud, maar het moet wel jaarlijks uitgevoerd worden.