Bestrijding Eikenprocessierups

De haartjes van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Zoals jeuk, luchtwegklachten, en oogproblemen. Dit jaar kunnen de klachten vanaf eind mei gaan optreden. Het kenniscentrum eikenprocessierups verwacht dit jaar minder nestjes dan vorig jaar. Dit zou voor minder overlast van de eikenprocessierups moeten zorgen.
Melding doorgeven

Wegzuigen van grotere nesten

In tegenstelling tot afgelopen jaren bestrijden we dit jaar niet met een biologisch bestrijdingsmiddel, maar zuigen we de nesten weg. We bestrijden alleen waar overlast ontstaat door grotere nesten. Denk hierbij aan drukke plaatsen zoals schoolpleinen, en drukke fietsroutes.

Meer natuurlijke vijanden

Door geen biologische bestrijdingsmiddelen in te zetten versterken we de natuur zodat er meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups komen. Want bestrijdingsmiddelen doden helaas ook andere rupsen die als voedsel dienen voor vogels, zoals de koolmees, een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

  • De bermen zaaien we in met bloemenmengsels waar veel natuurlijke vijanden van de rups op af komen, zoals de sluipwesp.
  • We hanteren op meerdere plekken een biologische maaimethode waarbij in fases delen worden weggemaaid. Zo is er op elk moment van het jaar wat te vinden voor vlinders, bijen en vogels.
  • Om meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken, hebben we twee jaar geleden door heel Leusden zo’n 200 nestkastjes voor koolmezen geplaatst.

Dit jaar bestrijden we niet met een biologisch bestrijdingsmiddel. We bestrijden alleen waar overlast ontstaat door grotere nesten. Wilt u de melding liever niet online doorgeven? U kunt ons ook bellen via telefoonnummer 14 033.

We bestrijden alleen waar overlast ontstaat door grotere nesten. Op drukke plaatsen zoals schoolpleinen, en drukke fietsroutes zuigen we de nesten weg.

Voor de bestrijding van de eikenprocessierups bij u thuis kunt u zelf een hoveniers- of boomverzorgingsbedrijf inschakelen. Dit geldt ook als de boom monumentaal is, omdat de rupsen geen nadelige gevolgen hebben op het voortbestaan van de boom.