Afval, milieu en veiligheid voor ondernemers

Op deze pagina kunt u informatie vinden over afval, milieu en veiligheid voor ondernemers.

Staat de informatie die u zoekt, niet op deze pagina? De accountmanagers bedrijven helpen u graag verder.

Afval

Bedrijven en instellingen moeten zelf hun afvalverwerking regelen. Ga voor meer informatie naar de pagina Bedrijfsafval.

Milieuregels voor uw bedrijf

Wanneer uw bedrijf het milieu belast, moet u een milieuvergunning aanvragen of een melding Activiteitenbesluit Internetmodule (AIM) doen. Belast u het milieu niet of weinig, dan is dit niet nodig. De algemene milieuregels gelden voor ieder bedrijf.

Milieuregels

Welke milieuregels er gelden voor uw bedrijf, wordt bepaald door het type waaronder uw bedrijf onder valt.

Type A

U belast het milieu niet of weinig. U hoeft geen vergunning aan te vragen en ook geen melding te doen. Type A bedrijven zijn bijvoorbeeld kantoren, banken, peuterspeelzalen.

Type B

Uw bedrijf belast het milieu duidelijk. U moet een melding doen. Voorbeelden van type B-bedrijven zijn: drukkerijen, autoherstelbedrijven, tandheelkundige laboratoria. Voor bepaalde activiteiten moet u een melding doen én een omgevingsvergunning aanvragen. Met de vergunningcheck op het omgevingsloket kunt u bepalen of dit voor uw bedrijf geldt.

Type C

Uw bedrijf belast het milieu sterk. U moet een omgevingsvergunning aanvragen via het omgevingsloket. Type C-bedrijven zijn bijvoorbeeld grote metaalverwerkende bedrijven of motorcrossterreinen.

Bepalen of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen?

U kunt met de vergunningcheck op het omgevingsloket nagaan of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen.

Meer uitleg over het nieuwe omgevingsloket  vindt u in het omgevingsloket onder de knop “hulp nodig?”. Heeft u nog aanvullende vragen over het online omgevingsloket of over het aanvragen van een omgevingsvergunning neem dan contact op via 14033 of stuur een e-mail.

Meer uitleg over het nieuwe omgevingsloket  vindt u in het omgevingsloket onder de knop “hulp nodig?”. Heeft u nog aanvullende vragen over het online omgevingsloket of over het aanvragen van een omgevingsvergunning neem dan contact op via 14033 of stuur een e-mail.

Melden van een calamiteit of ongewoon voorval

Soms gebeurt er iets onverwachts waar u geen rekening mee heeft gehouden. Bijvoorbeeld het scheuren van een tank of een vat met gevaarlijke stoffen. Ook kan er natuurlijk sprake zijn van een afwijking van de normale werkwijze. In beide situaties kunnen schadelijke gevolgen ontstaan voor het milieu, zoals de uitstoot van stoffen, verontreiniging van lucht, water of bodem.

Deze situaties moeten zo snel mogelijk gemeld worden bij de RUD Utrecht via 0800-0225510. Zij zijn 7 dagen in de week, 24  uur per dag bereikbaar. Samen met u zal de RUD beoordelen of onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk is. Na de telefonische melding, vult u ook het formulier ongewoon voorval/calamiteit melden in.

Overlast door een bedrijf of horecagelegenheid

Hebt u overlast door een bedrijf of horecagelegenheid? Dan kunt u dit melden bij de RUD (Regionale Uitvoeringsdienst). Bijvoorbeeld als het gaat om overlast of gevaar van geluid, geur, stof of een andere milieuverontreiniging.  De RUD onderzoekt altijd eerst wat er aan de hand is. De klacht wordt nader bekeken en er wordt onderzocht waardoor de overlast veroorzaakt wordt. Vervolgens neemt de RUD contact op met het bedrijf.

Als u een spoedeisende klacht heeft, dan kunt u terecht bij de milieuklachtentelefoon van de RUD: 0800-0225510. Bij alle overige klachten, kunt u gebruik maken van het milieuklachtenformulier. Voor meer informatie, kunt u ook de website van de RUD raadplegen.

Verstopt riool

Denkt u dat uw riool verstopt is? Kijk op de pagina verstopt riool wat u kunt doen.

Veiligheid

Straatverlichting

Een gevoel van onveiligheid door schade aan de straatverlichting in uw buurt? Geef het door aan Van Gelder Verkeerstechniek.

Stichting Collectieve Beveiliging Leusden

Al jaren is het percentage inbraken in Leusden laag ten opzichte van het landelijk gemiddelde. In Leusden zorgt de Stichting Collectieve Beveiliging Leusden (SCBL) voor het collectief beveiligen van bedrijventerreinen en winkelcentra. Het samen beveiligen van terreinen is veiliger dan alleen maatregelen treffen.

Wilt u weten wat u kunt doen om uw pand beter te beschermen tegen inbraak? Of heeft u interesse om aan te sluiten bij de SCBL? Neem dan contact op met voorzitter Edwin Ramkema of met penningmeester Gérard van Beek. Zij informeren u graag over de mogelijkheden van een lidmaatschap en de diensten van het collectief inzetten om uw bedrijf preventief te beveiligen.