Geboorteaangifte

Is uw kind geboren? Geef dit dan aan bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het kind geboren is. Dan wordt er een geboorteakte opgemaakt. U kunt online aangifte doen. Persoonlijk aangifte doen aan de balie kan alleen op afspraak. Langskomen zonder afspraak is niet mogelijk.
Aangifte geboorte

Wat u moet weten

  • U doet aangifte in de gemeente waar uw kind geboren is.
  • Langskomen zonder afspraak is niet mogelijk. Wilt u aangifte geboorte doen aan de balie bij afdeling burgerzaken?, maak een afspraak.

Wanneer aangeven

Geef de geboorte binnen 3 dagen na de dag van geboorte aan.

Wanneer geboorteaangifte doen

Het kind is geboren op

U kunt aangifte doen op

Zondag

Maandag, dinsdag, woensdag

Maandag

Dinsdag, woensdag, donderdag

Dinsdag

Woensdag, donderdag, vrijdag

Woensdag

Donderdag, vrijdag, maandag

Donderdag

Vrijdag, maandag

Vrijdag

Maandag, dinsdag

Zaterdag

Maandag, dinsdag

Kosten

Een geboorteaangifte is gratis

  • Een kind krijgt automatisch de achternaam van de vader als het binnen een huwelijk of partnerschap wordt geboren.
  • Kiest u voor de achternaam van de andere partner? Dan kunt u voor de geboorte van het eerste kind een akte van naamskeuze laten opmaken. U kiest vóór de geboorte of bij de aangifte van de geboorte. Allebei de ouders moeten aanwezig zijn bij de naamkeuze voor het kind.
  • U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind. Maakt u geen keuze dan krijgt uw kind automatisch de naam van de vader of moeder. Dit hangt af van de gezinssituatie.

De kinderbijslag en het burgerservicenummer (BSN) hoeft u niet apart aan te vragen. Deze ontvangt u automatisch. Heeft u al één of meer kinderen dan wordt de hoogte van de kinderbijslag bij een volgend kind automatisch aangepast.